Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice abandonate

ro

20 Jul, 2016 08:22 1785 Marime text
Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice neutilizate şi avariate de la proprietarii care nu le vor consolida într-o perioadă de timp dată, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării.

Pentru început, statul va obliga prin lege proprietarii de clădiri istorice să-şi îmbunătăţească imobilele într-o anumită perioadă de timp, care nu a fost încă stabilită, se arată în documentul citat. „În cazul în care acest lucru nu este realizat, autoritatea administraţiei publice locale trebuie să poată achiziţiona/dobândi aceste structuri pentru a le consolida/reabilita, cu finanţare de la bugetul local sau bugetul de stat, după caz“, se precizează în strategia Ministerului Dezvoltării.

La fel, statul vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune la cumpărarea clădirilor certificate ca monumente istorice, care sunt vacante şi neutilizate pe o perioadă extinsă şi care sunt avariate. Statul ar putea cumpăra aceste imobile prin Ministerul Culturii conform legii privind protejarea monumentelor istorice.

„Acest cadru legal trebuie să permită conservarea, regenerarea şi, dacă este posibil, schimbarea destinaţiei acestor clădiri“, precizează autorii strategiei.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii