Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grefieră de la Iaşi, trimisă în judecată de DIICOT pentru complicitate la trafic de droguri de risc

ro

14 Jun, 2016 14:28 3068 Marime text
La data de 08.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor OBREJA PAUL VLAD, BACIU RĂZVAN GHEORGHE, PÎRCĂLABU MIHAI IULIAN, HOMORANU CRISTIAN ŞTEFAN, CHELARIU OVIDIU şi PARASCHIV IONUŢ ANDREI, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat,  trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor VIŞAN ALIN MIHAI, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu şi SOLOMON CRISTINA, grefier în cadrul Judecătoriei Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de droguri de risc în formă continuată.

     Prin actul de sesizare s-a reţinut că începând cu anul 2014, inculpații Baciu Răzvan Gheorghe și Obreja Paul Vlad, ambii consumatori de droguri de risc (canabis) au început să procure în mod independent și să comercializeze astfel de substanțe persoanelor din anturajul său.
  În cursul lunii ianuarie 2015 inculpatul Baciu Răzvan Gheorghe l-a atras în activitatea infracțională pe inculpatul Paraschiv Ionuţ Andrei, cei doi căutând surse de aprovizionare cu droguri de risc în scopul comercializării ulterioare en-gros altor dealeri de astfel de substanțe de pe raza judeţului Iași, urmărind astfel obținerea unor foloase meteriale imediate și injuste și împărțirea în mod egal de către cei doi inculpați.
După aprovizionarea cu o cantitatea de cannabis en-gros, urmărind să-și atingă scopul propus, inculpații Baciu Răzvan Gheorghe și Paraschiv Ionuţ Andrei au început să caute alți traficanți și consumatori de droguri din municipiul Iași, interesați de procurarea în scop de revânzare a unor cantități de ordinul zecilor și sutelor de grame de cannabis.
Astfel, în cursul lunii februarie 2015, inculpatul Baciu Răzvan Gheorghe l-a identificat pe inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian din oraș Tg. Frumos, jud. Iași, care se ocupa cu distribuirea drogurilor de risc pe raza acestei localități, iar inculpatul Paraschiv Ionuţ Andrei l-a identificat pe inculpatul Obreja Paul Vlad care avea aceleași preocupări infracționale, pe raza municipiului Iași, cei doi arătându-se interesați de oferta primită.  
În perioada februarie – aprilie 2015 inculpatul Baciu Răzvan Gheorghe a comercializat către inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian cantitatea de 150 grame cannabis contra sumei de 5500 lei (2 acte materiale), iar în perioada februarie – mai 2015 au comercializat cantitatea de 750 grame cannabis inculpatului Obreja Paul Vlad  contra sumei de 26600 lei (februarie –martie- aprilie-mai 2015: 9 acte materiale), care la rândul lor comercializau cannabis la un preț ridicat cuprins între 60-85 lei/gram consumatorilor de astfel de substanțe din mun. Iași.
În cursul lunii aprilie 2015 inculpatul Baciu Răzvan Ghoerghe l-a atras în activitatea infracțională pe inculpatul Homoranu Cristian Ştefan, consumator de astfel de substanțe,  căruia inițial i-a oferit cannabis spre consum, iar apoi în perioada aprilie  – iunie 2015 i-a comercializat cantitatea totală de 140 grame cannabis (aprilie-iunie 2015: 11 acte materiale), pe care acesta a  deținut-o fără drept în vederea comercializării.
În perioada aprilie–septembrie 2015 inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian a descoperit o sursă nouă de aprovizionare cu droguri de risc de la care a început să se aprovizioneze în mod periodic cu cantități de ordinul sutelor de grame de cannabis (cantitatea de 700 grame cannaibis (3 acte materiale) contra sumei totale de 20.000 lei), aspect pe care l-a comunicat și inculpatului Baciu Răzvan Gheorghe.
În cursul lunii aprilie 2015, conform unei înțelegeri avută între inculpații Baciu Răzvan Gheorghe și Paraschiv Ionuţ Andrei, pe de-o parte și inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian, pe de altă parte, acesta din urmă le-a promis facilitarea obținerii în mod constant a unor cantități de cannabis din sursă internă, de la un dealer care înființase o cultură de cannabis.
Astfel, în perioada aprilie - iunie 2015 inculpații Baciu Răzvan Gheorghe și Paraschiv Ionuţ Andrei au procurat de la inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian cantitatea totală de 600 grame cannabis (6 acte materiale)  la prețul de 30-35 lei/gram de cannabis ( cca 21.000 lei).
Cantitățile de droguri de risc astfel procurate erau transportate în municipiul Iași și  comercializate preponderent inculpaților Obreja Paul Vlad, Homoranu Cristian Ștefan precum și altor persoane din anturajul acestora.  
După plecarea inculpatului Baciu Răzvan Gheorghe în străinătate, conform înțelegerii avute între membrii grupului infracțional, în perioada  iunie – octombrie 2015, inculpatul Paraschiv Ionuț Andrei a procurat de la inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian cantitatea de 1600 grame cannabis (august- septembrie –01 octombrie 2015: 3 acte materiale), din care cantitatea de 1500 grame cannabis (4 acte materiale: august- septembrie -octombrie), a comercializat-o către inculpatul Obreja Paul Vlad, iar cantitatea de 100  grame cannabis (la solicitarea  inculpatului Obreja Paul Vlad) către inculpatul Chelariu Ovidiu, care sprijinea activitatea infracțională de trafic de droguri a inculpatului Obreja Paul Vlad din cursul lunii iulie 2015.
După întoarcerea în țară a inculpatului Baciu Răzvan Gheorghe acesta împreună cu inculpatul  Paraschiv Ionuț Andrei în perioada noiembrie 2015- ianuarie 2016 au procurat de la inculpatul Pîrcălabu Mihai Iulian cantitatea de 1250 grame cannabis (noiembrie 2015 – ianuarie 2016 : 3 acte materiale), precum și cantitatea de cca 1750 grame cananbis, pe care, conform înțelegerii avute cu inculpatul Homoranu Cristian Ştefan, a  depozitat-o în locuința acestuia.
În perioada de referință inculpații Baciu Răzvan Gheorghe Paraschiv Ionuț Andrei au ridicat din imobilul aparținând inculpatului Homoranu Cristian Ştefan cantitatea de cca 2130 grame cannabis pe care au comercializat-o pe piața ilicită din mun. Iași, din care cantitatea de 400 grame cannabis inculpatului Obreja Paul Vlad la data de 01.01.2016, iar cantitatea de 854 grame cannabis au pus-o în vânzare prin intermediul inculpatului Homoranu Cristian Ştefan  (6 acte materiale).
De asemenea în perioada august 2015 – ianuarie 2016 inculpatul Obreja Paul Vlad a cumpărat, prin intermediul inculpatului Ștefan Loredan Florin, cantitatea totală de 1100 grame cannabis (3 acte materiale: august 2015, decembrie 2015 și ianuarie 2016),  pe care a deținut-o fără drept în vederea comercializării pe piața ilicită din mun. Iași, și comercializat atât în mod personal cât și prin intermediul inculpaților Chelariu Ovidiu și Visan Alin Mihai, ultimul recrutat în acest sens în cursul lunii  noiembrie 2015, având și rolul de a continua activitatea de trafic de droguri de risc a inculpatului  Obreja Paul Vlad după plecarea acestuia din țară cu destinația Spania la data de 28.01.2016.
De asemenea în perioada august 2015- ianuarie 2016 inculpata SOLOMON CRISTINA, grefier la Judecătoria Iași, a sprijinit activitatea infracţională  de trafic de droguri de risc a inculpaților Obreja Paul Vlad şi Chelariu Ovidiu, având rolul de a colecta sumele băneşti provenind din comercializarea drogurilor de risc reprezentând profitul personal al inculpatului Obreja Paul Vlad (nepotul său) şi deţinerea banilor într-un seif ascuns iniţial la domiciliul acesteia şi ulterior mutat în alte locaţii aparţinând inculpatei, pentru a nu fi descoperit de către organele judiciare în eventualitatea declanşării unei anchete penale împotriva inculpatului Obreja Paul Vlad.
La data de 27.01.2016 în urma acţiunii de destructurare a grupului infracţional organizat, s-a procedat la  efectuarea percheziţiilor domiciliare la locuinţele suspecţilor, ocazie cu care în imobilele acestora au fost descoperite următoarele bunuri deţinute ilegal, după cum urmează :
- în locuința inculpatului Obreja Paul Vlad au fost descoperite un număr de 15 plicuri din material plastic conţinând cantitatea de 12,98 grame cannabis (masa netă) iar în apropierea locuinţei un număr de 540  plicuri din material plastic conţinând cantitatea de 463,75 grame cannabis (masa netă) drog de risc prevăzut de Tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, republicată (cantitatea totală de 476,73 grame cannabis - masa netă)
- în locuinţa inculpatului Pîrcălabu Mihai Iulian a fost descoperită cantitatea totală 527,8 grame cannabis (masa netă), drog de risc prevăzut de Tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, republicată,
- în locuinţa inculpatului Homoranu Cristian Ştefan a fost descoperită cantitatea totală de 50,4 grame cannabis (masa netă) drog de risc prevăzut de Tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, republicată, precum şi un cântar folosit la porţionarea şi cântărirea cantităţilor de droguri;
- în locuinţa inculpatului Vişan Alin Mihai a fost descoperită cantitatea totală de 28,12 grame cannabis (masă netă), drog de risc prevăzut de Tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, republicată, primită de la suspectul Obreja Paul Vlad în vederea comercializării;
 Cantităţile de droguri de risc (cannabis), au fost deţinute, fără drept, de către inculpați în scopul comercializării pe piaţa ilicită din mun. Iaşi.
De asemenea în locuinţa inculpatei Solomon Cristina a fost descoperit un seif în interiorul căruia se afla suma de 154.001 lei, bani aparţinând inculpatului Obreja Paul Vlad şi proveniţi din activitatea infracţională de trafic de droguri de risc.
Totodată, în urma efectuării perchezițiilor domiciliare  au fost ridicate următoarele sume de bani: 73.794 lei, 8580 EURO, 1050 USD şi 675 GBP.

    În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
 
    Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Iaşi.

    Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii