Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google omagiază, printr-un Doodle, pe ungurul care a brevetat ca invenție pixul. Cum funcționa

ro

29 Sep, 2016 06:59 2816 Marime text
Astăzi, când ar fi fost ziua lui de naștere, Google îl omagiază pe inventatorul pixului.
 
El este Laszlo Biro, un jurnalist, de origine evreiască, născut la Budapeste, în 1899, și decedat la Buenos Aires, la 24 octombrie 1985.
Biro a a avut geniala idee de a priecta un fel de peniţă tubulară care avea în vârf o bilă de dimensiuni foarte mici, care odată ce pixul era presat pe hârtie pentru a scrie, se rotea în jurul vârfului întinzând pe hârtie cerneala sub formă de pastă.
Principiul mecanic din spatele acestei invenţii datează însă din anul 1888, când a fost patentat de un anume John J. Loud care proiectase însă un instrument pentru lipit cleiul pe spatele timbrelor poştale. Cu toate acestea, patentul respectiv nu a fost exploatat din punct de vedere comercial, iar câţiva ani mai târziu Laszlo Biro a inventat acelaşi instrument fără să ştie de cercetările anterioare.
 
Ce spune wikipedia despre pix
 
Pixul (sau stiloul cu bilă) este un instrument de scris cu cerneală vâscoasă (pastă sau gel). Este prevăzut cu o bilă mică la vârf, care dozează pasta din rezervor. Există pixuri într-o largă varietate de culori și de tipuri de paste. Există de asemenea pixuri cu mai multe mine de culori diferite. Cuvântul pix poate desemna de asemenea creionul mecanic.
 
O primă variantă a pixului cu pastă a fost inventată de americanul John J. Loud, care a și obținut un brevet în 1888, dar invenția sa nu a fost comercializată și brevetul a expirat în cele din urmă.
 
Stiloul cu bilă utilizat și în prezent a fost brevetat ca invenție în 1938, de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro, iar ulterior mulți alți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările și ameliorările aduse acestuia.
 
Stilourile cu bilă pot varia în lungime, formă și diametru, și sunt făcute de obicei din plastic sau metal, în timp ce bila stiloului e făcută din alamă, oțel, ceramică sau carbură de wolfram, cu diametrul de circa 0,7 mm.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii