Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghiozdanele școlarilor, ce probleme pot apărea și cum le puteți evita

ro

12 Sep, 2016 07:49 1638 Marime text

Cum astăzi este prima zi de şcoală, ne-am gândit să le reamintim mămicilor că greutatea excesivă a ghiozdanelor copiilor poate cauza o listă de probleme. Unele ghiozdane pot cântări şi patru sau 12 kilograme. În urmă unor teste RMN, realizate pe opt voluntari, trei băieţi şi cinci fete, cu vârstă cuprinsă de 11 ani şi o greutate de 44 kg, s-a constatat că purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10%, 20%, respectiv 30% din greutatea corpului, comprimă discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul şi în partea inferioară a spatelui. Studiul a fost publicat în revista Spine. Astfel, ghiozdanele excesiv de grele, pot duce la:
 
1. Dureri de spate şi de umeri:
Se produce o asimetrie semnificativă a coloanei lombare, de cinci ori spre dreapta şi de trei ori spre stânga. De aici, oamenii de ştiinţă au trans concluzia că un ghiozdan trebuie să cântărească până în 10% din greutatea copilului.
 
2. Probleme de respiraţie
Dacă un ghiozdan cântăreşte mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifică poziţia corpului, ceea ce determina modificări ale respiraţiei. Chiar şi o greutate de 10% din masă corporală duce la o mai proastă funcţionare a plămânilor.
 
3. Probleme de dezvoltare
Un ghiozdan greu determină modificarea poziţiei spatelui. Copiii nu mai merg drept şi, mai rău, se obişnuiesc să meargă cocoşaţi, chiar dacă nu mai au ghiozdanul. La fel se întâmplă şi cu elevii care poartă genţi de umăr sau rucsacuri cu o singură bretea. Pentru că la ei greutatea atârnă pe o singură parte, coloana se curbează. Astfel, oasele copiilor nu se vor mai dezvoltă normal.
 
Ce este de făcut? Potrivit timesnewsnetwork.com, aveţi grijă când alegeţi ghiozdanul. Nu le căutaţi pe cele la modă, ci pe cele practice. Evitaţi genţile de umăr sau rucsacurile cu o singură bretea. Învăţaţi copiii să nu poarte ghiozdanul doar pe un umăr. Copiii nu trebuie să bage în ghiozdan mai mult decât lucrurile strict necesare. Greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Explicaţi-le celor mici că trebuie să va anunţe imediat dacă îl doare spatelesi cereţi părerea unui specialist. Nu lăsaţi lucrurile să se rezolve de la sine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii