Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Zamfir, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” (video)

ro

07 Oct, 2016 15:47 2976 Marime text
Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) îi va acorda, săptămâna viitoare titlul onorific de Doctor Honoris Causa muzicianului Gheorghe Zamfir.

Reprezentanţii universităţii de la malul mării vor să răsplătească astfel meritele deosebite ale maestrului naiului în dezvoltarea și internaționalizarea muzicii românești. Distincţia vine și ca o recunoaștere firească a valorii și a carierei sale, care îl situează în elita artistică mondială, fiind un model pentru generațiile tinere, mai spun reprezentanţii UOC, într-un comunicat oficial.

Ceremonia pentru decernarea titlului  va avea loc joi, 13 octombrie, ora 17:00, în Aula Magna, de la sediul Universităţii „Ovidius“, de pe bulevardul Mamaia.

Cine este Gheorghe Zamfir

Un om de geniu, maestru al naiului, compozitor, doctor în muzică şi profesor, este un simbol al culturii naţionale şi internaţionale, cunoscut pentru maniera în care a modificat forma şi a perfecţionat tehnica naiului, în cele peste cinci decenii de activitate. Artistul a reuşit să aducă un instrument tradiţional românesc, aparent uitat, în mentalul colectiv global, prin abordările sale complexe şi moderne ale mai multor genuri şi stiluri muzicale.

Maestrul  Zamfir îşi începe formarea profesională la Şcoala Specială de Muzică nr. 1, în prezent Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Fănică Luca. Între ani 1961-1966, urmează cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la Secţia Pedagogie. În anul 2005, obţine titlul de Doctor în Muzică  al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti,  cu lucrarea „Naiul - geneză, evoluție și semnificație”, avându-l coordonator ştiinţific pe prof. univ. dr. Gheorghe Oprea.

Cariera artistică a lui Gheorghe Zamfir este impresionantă şi reliefează dublul său statut de „inovator şi inventator” al naiului, dar şi cel de artist cross-over.  În continuare, amintim cele mai importante momente: în anul 1959 susţine primul turneu internaţional, în Polonia;  între 1960 şi 1970 susţine turnee în R.F.G., Elveţia, URSS, China, Grecia cu Ansamblul „Ciocârlia”, Ansamblul „Doina” şi Liceul de Muzică din Bucureşti; în 1970 formează primul taraf concertistic şi excelează la Paris, pe scena Teatrului „Vieux Colombier”, în 45 de recitaluri, cântând pentru prima oară la cele patru naiuri - soprano, alto, tenor şi bas, pe care le-a creat în 1968; în 1972 crează stilul „nai-orgă”, introducând repertorii noi, lărgind considerabil paleta de expresie şi de interpretare a naiului; în 1974 compune prima „Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orgă şi orchestră, înregistrată la Bucureşti cu Orchestra Radio şi Corul Madrigal, avându-i ca dirijori pe Marin Constantin şi Paul Popescu; în 1978 introduce naiul în orchestra simfonică cu stilul „pop”; în 1979 înregistrează „Ciobănaşul singuratic” cu orchestra lui James Last; în 1981 desfăşoară turnee în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia, Belgia, Franţa, Elveţia, Austria şi Japonia; în 1982 crează prima rapsodie şi primul concert pentru nai şi orchestră pe care le înregistrează pentru Casa de discuri „Philips” cu Filarmonica din Monte Carlo, la pupitru aflându-se Laurence Foster; în 1984 crează primul cvintet pentru nai şi cvartet de coarde „Cvintetul Plopilor” şi compune numeroase lucrări camerale; în 1986 înregistrează primul disc cu repertoriu baroc; în 2007 susține concerte la pupitrul Orchestrei Naționale de Folclor; în anul 2013, constituie Orchestra Zamfir 50 împreună cu dirijorul Corului Operei Naţionale Române, Daniel Jinga, compusă din instrumentişti valoroşi de la Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Radio şi Opera Naţională; în anul 2015 a urcat pe scenă de șapte ori consecutiv, împreună cu André Rieu;

Maestrul Zamfir a înregistrat, până în prezent, peste 160 de albume şi a vândut peste 120 milioane de discuri pe întreg globul. Acesta a obţinut peste 120 de discuri de aur şi de platină, dintre care patru discuri de aur în Africa de Sud, patru discuri de platină în Noua Zeelandă, patru discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada, doborând recordurile vremii, cu cinci milioane de discuri vândute, şi două discuri de aur în Statele Unite ale Americii.  

În perioada 2001-2005, Gheorghe Zamfir a fost profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a creat prima catedră de nai din lume. Şi-a continuat cariera academică colaborând cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște, iar în anul 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

De-a lungul timpului, a obţinut o serie de titluri, medalii şi distincţii, dintre care amintim: Cavaler al Belgiei; Cavaler al Luxemburgului; Medalia de Aur a Asociaţiei de pe lângă Academia de Artă, Ştiinţe şi Litere din Paris (de două ori); Medalia Universităţii „Don Bosco” din Roma (de două ori); Meritul Cultural în grad de Ofiţer (Franţa); Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorului de Aur al Italiei; Ordinul Comandorului, oferit de Preşedintele  Republicii Peru; Premiul Academiei „Charles Cros” a Franţei (de două ori); Ordinul „Mihai Eminescu”, cea mai înaltă distincţie culturală a Republicii Moldova.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii