Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

George Boole. Google îl omagiază pe cel a cărui logică a stat la baza informaticii şi a calculatorului (video)

ro

02 Nov, 2015 02:19 2445 Marime text
George Boole. Google a creat un Doodle nou la împlinirea a două sute de ani de la naşterea celebrului matematician.

George Boole (n. 2 noiembrie 1815 la Lincoln - d. 8 decembrie 1864 la Ballintemple, Cork) a fost matematician, logician și filozof britanic. A fost creatorul logicii matematice moderne, al algebrei booleene, care, mai târziu, va sta la baza informaticii și a realizării computerului.
George Boole. Încă de mic a dovedit înclinații către matematică. De la tatăl său, John Boole (1779 - 1848), comerciant cu posibilități financiare limitate, a însușit primele noțiuni de matematică.
George Boole. Este profesor la școlile de la Lincoln, apoi de la Waddington, iar din 1849 predă matematica la Queen's College din Cork (devenit ulterior University College Cork). Aici se concretizează pe deplin talentul și capacitățile sale.
George Boole pune bazele a ceea ce ulterior se va numi algebră booleană, dezvoltând un nou tip de logică, logica matematică.

A introdus o clasă specială de latici, ceea ce a constituit începutul a ceea ce ulterior va fi denumit algebră booleană.
Prin reducerea la un simbolism logic, Booole a creat o algebră ușor de înțeles (algebră logică, booleană), care cuprinde calculul claselor, calculul propozițiilor și calculul relațiilor și care deci cuprinde codificarea gândirii corecte.
Boole a stabilit 7 axiome și prin aceasta a dat logicii matematice un domeniu științific autonom, care are numeroase și variate aplicații și joacă un rol important în teoria circuitelor electronice.
George Boole s-a mai ocupat și de sistemele hipercomplexe generale.
Lucrările lui Boole au constituit și o preocupare importantă a matematicienilor români: Octav Onicescu, D. V. Ionescu (1958), Dan Barbilian (1936), Adolf Haimovici (1961), Mihail Benado (1960), S. Rudeanu (1963).
sursa text: wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii