Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geoană, tot mai aproape de suspendarea din PSD

ro

08 Dec, 2010 09:15 1106 Marime text

După ce 26 de social-democraţi i-au cerut socoteală lui Mircea Geoană, într-o scrisoare deschisă, pentru afirmaţiile privind vizita la Sorin Ovidiu Vântu şi culisele campaniei sale pentru Cotroceni, conducerea partidului ar putea trece la măsuri împotriva lui. În PSD pare că s-a creat deja un curent de opinie favorabil sancţionării lui Geoană.

Senatorul PSD Daniel Savu, unul dintre iniţiatorii scrisorii deschise, consideră că ieşirea lui Geoană este „impardonabilă".

„În momentul în care cineva se exprimă în afara partidului, mai ales într-o asemenea manieră, sigur că riscă o sancţiune. Poate că şi noi, care am recurs la această scrisoare către domnul Geoană, vom fi puşi în discuţia conducerii partidului. Dar ne asumăm acest gest, nu puteam rămâne fără reacţie, iar scrisoarea trebuie privită ca o stare de spirit", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Savu.

Un alt membru al grupului de iniţiatori ai scrisorii, senatorul PSD Iulian Bădescu, a avut un ton mult mai dur la adresa lui Geoană. Bădescu vorbeşte chiar de o posibilă excludere din PSD a lui Geoană, despre care spune că „nu este un om curajos". „Dacă nu-ţi mai convin anumite lucruri, atunci eşti bărbat şi le spui în faţă, după care pleci. Dar cred că domnul Geoană vrea, de fapt, să plece ca o victimă, încearcă să determine conducerea partidului să-l excludă pentru ca apoi să se ralieze unei alte formaţiuni politice", a afirmat senatorul PSD.

Bădescu a opinat chiar că Geoană ar fi avut unele discuţii de tatonare cu UNPR, cu PNL dar şi cu PDL pentru cazul în care ar fi dat afară din rândurile social-democraţilor. „Probabil însă că domnul Geoană se va orienta mai degrabă spre PNL", a fost de părere parlamentarul, făcând trimitere la relaţia bună pe care preşedintele Senatului o are cu liderul liberal Crin Antonescu.

„Nu PSD este dator la domnul Geoană, ci invers"

Vicepreşedintele PSD, Nicolae Bănicioiu, s-a pronunţat şi el pentru o sancţiune care să-i fie aplicată lui Geoană, dacă „va continua seria atacurilor împotriva partidului şi împotriva liderului Victor Ponta". „Nu e normal ca domnul Geoană să tot pună beţe-n roate partidului. Tot partidului l-a susţinut la alegeri. Nu PSD este dator la domnul Geoană, ci invers. După un asemenea eşec în alegeri, e cazul să taci şi să stai liniştit o vreme", a spus Bănicioiu.

În schimb, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a fost ceva mai indulgent. „După cât efort am făcut în campanie, merităm şi noi nişte explicaţii din partea domnului Geoană. Să înţelegem ce a dorit, de fapt. Dar despre sancţiune, nu ştiu...conducerea PSD decide", a explicat Duşa.

„ O să vedem care vor fi argumentele pro şi contra când se va discuta în conducerea partidului despre eventuala sancţiune pentru domnul Geoană. Deocamdată, trebuie să vedem această scrisoare deschisă ca pe un semnal de alarmă pentru a nu se produce o ruptură între Mircea Geaonă şi Victor Ponta", a declarat şi senatorul Dan Şova.

El a reamintit că PSD s-a bătut pentru contestaţia la CCR privind rezultatul alegerilor prezidenţiale şi pentru menţinerea lui Geoană în fruntea Senatului. „Cred că domnul Geaonă ar trebui să se abţină de la escaladarea unui conflict cu Victor Ponta", a fost recomandarea lui Dan Şova.

Din nou la un pas de suspendare

Mircea Geoană nu se află în faţa primei sancţiuni în partid. În primăvară, el a fost la doar un pas de a fi suspendat din PSD din cauza declaraţiilor sale publice. Liderii partidului au ajuns atunci la concluzia că Geoană vorbeşte contrar liniei adoptate de partid.

Preşedintele Senatului a scăpat însă doar cu „silenzio stampa" timp de şase luni, interval în care nu a avut permisiunea de a face declaraţii publice în numele PSD. După ce a povestit în urmă cu două zile pe blogul personal despre culisele campaniei sale pentru Cotroceni şi despre vizita la Sorin Ovidiu Vântu, Geoană riscă din nou o sancţiune. Pare însă foarte puţin probabil ca preşedintele Senatului să fie exclus din PSD deoarece în acest caz social-democraţii riscă să piardă funcţia, chiar dacă le revine protrivit algoritmului.

PDL ar putea însă încerca să obţină postul, profitând de schimbarea preşedintelui Senatului şi contând pe majoritatea pe care o are în plen. Astfel, este de presupus că Geoană va rămâne în PSD pentru ca partidul să păstreze conducerea partidului, dar este posibil să fie luată din nou în discuţie suspendarea sa. Decizia privind o eventuală sancţiune pentru Geoană ar urma să fie luată în Biroul Permanent de luni al PSD.

Preşedintele Senatului pare însă că şi-a pregătit o variantă de rezervă. Mircea Geoană a lansat de curând Comitetul Naţional pentru Dezvoltare, o paltformă civico-politică transpartinică, considerată în unele cercuri politice ca o construcţie menită să-şi asigure vizibilitatea în spaţiul public după ruperea relaţiei cu PSD.

sursa: www.adevarul.ro

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii