Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Generalul Pavel Abraham, audiat la Parchetul General

ro

19 Aug, 2016 14:07 2544 Marime text
Generalul Pavel Abraham este audiat, astăzi, la Parchetul instanţei supreme în calitate de martor în dosarul Mineriadei. În acelaşi dosar au fost citate, azi, mai multe persoane pentru a da declaraţii de martor, informează stiripesurse.ro.
 

Potrivit unor surse, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au citat mai multe persoane pentru audieri, printre acestea fiind şi Pavel Abraham, fost director al Direcţiei Cercetări Penale din Inspectoratul General al Poliţiei.
 
În iunie 1990, Pavel Abraham era adjunctul comandantului Şcolii de Ofiţeri de Poliţie din Băneasa, de unde au fost trimişi aproximativ o sută de militari, în 13 iunie, în Piaţa Universităţii, să intervină, alături de alţi militari, conduşi de generalul Diamandescu, atunci fiind reţinute şi bătute mai multe persoane.
 
Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au audiat, în cadrul actelor procedurale desfăşurate în perioada 15 februarie – 7 iulie, şapte suspecţi, 455 de persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori.
 
Surse judiciare au declarat, conform stiripesurse.ro, că în iulie a fost audiat la PICCJ fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de suspect. Iliescu a fost pus sub acuzare în octombrie 2015, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, din iunie 1990 , soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
 
Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost audiat tot în luna iulie, în dosarul Mineriadei. Virgil Măgureanu a fost director al Serviciului Român de Informaţii din 26 martie 1990 până la 25 aprilie 1997, când a demisionat.
 
Prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii