Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Comănescu vrea să monteze parcuri eoliene pe mări și oceane

ro

19 Apr, 2013 07:28 2462 Marime text
După ce și-a atins obiectivul strategic de a pătrunde în Marea Nordului și a lucrat la parcuri eoliene pe uscat, Gabriel Comănescu vrea să înceapă instalarea „morilor de vânt“ pe mare.
Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Marea Celtică sunt câteva dintre destinațiile stabilite de Uniunea Europeană pentru instalarea de turbine eoline. Țările nordice se alimentează majoritar cu acest tip de energie verde, Marea Britanie abia a inaugurat cel mai mare parc eolian de acest gen, iar China a început construcția unui parc eolian acvatic și mai mare. Proiectul Uniunii Europene, semnat de zece țări participante la rețeaua de eoliene din cele patru mări enumerate mai sus, ar trebui să se încheie în 2030.
În România nu există, deocamdată, niciun astfel de proiect. Există însă un român pentru care granițele continentale s-au desființat demult și care se gândește că poate efectua lucrări de montaj și întreținere a unor parcuri eoliene acvatice.
„Intrarea pe piaţa de instalare de cabluri submarine şi fibră optică, dar şi oferirea de servicii complete de instalare şi întreţinere a parcurilor eoliene offshore (n.r. - pe mare, nu pe uscat - onshore) şi servicii de foraj în zone de apă adâncă sunt două dintre direcţiile strategice în care venim cu pachete noi de servicii“, a spus Gabriel Valentin Comănescu, acționarul majoritar al Upetrom Grup, întrebat de planurile de viitor ale companiei pe care o conduce.  
Trebuie menţionat faptul că trei companii ale grupului sunt implicate în dezvoltarea unei soluţii intergrate pentru acest domeniu: Upetrom 1 Mai, Euroned Engineering şi Grup Servicii Petroliere. Acestea oferă facilităţi de producţie, instalare şi depozitare/manipulare pe uscat, dar și pe mare. Până în acest moment, Upetrom a avut contracte cu Mertifer, pentru parcul eolian Babadag, şi cu Iberdrola Renovables, pentru cel de la Mihai Viteazu.
Sursa: Capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • julian 19 Apr, 2013 12:24 felicitari pentru reusite si initiative... tot inainte!