Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia lui Chiru „Constanţa nu are un Monument al Marinarului Român"

ro

19 Apr, 2012 20:41 1228 Marime text

Christian Gigi Chiru a dat publicităţii, cu puţin timp în urmă, un comunicat de presă. Iată ce precizează: "În 1982, la propunerea ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), UNESCO a declarat ziua de 18 Aprilie ca Zi mondială a monumentelor. Această celebrare oferă posibilitatea conştientizării de către public atât a diversităţii patrimoniului la nivel mondial, cât şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa. Fundaţia Christian Gigi Chiru atrage atenţia asupra acestui eveniment, în speranţa că, măcar în acest moment de sărbatoare, autorităţile locale constănţene să se întoarcă cu faţa spre bogaţia culturală pe care oraşul nostru a moştenit-o. Nu trebuie să uităm niciodată că ,,o comunitate care nu-şi respectă trecutul nu are viitor".

Constanţa este oraşul cu cele mai puţine monumente, iar cele care se află în diverse locuri ale urbei sunt nepuse în valoare deşi, aproape în totalitate, se află în patrimoniul autorităţilor locale. Martore ale istoriei multimilenare a acestor locuri sau simboluri ale unor profesii, busturi de personalităţi, monumentele dau oraşului patina vechimii, păstrând neştearsă memoria acestuia.

Deşi oraş portuar, Constanţa nu are nici în prezent un Monument al Marinarului Român, cu toate că, de mai bine de 15 ani, se fac demersuri în acest sens. Oraşul marinarilor nu are un loc la care să se aducă măcar la sărbători un semn de preţuire, unde să se susţină momente comemorative sau ceremonialuri militare.

Deşi la Constanţa s-au descoperit nenumărate dovezi ale bogatei antichităţi romane şi greceşti, şantierele aheologice au rămas groapa de gunoi a oraşului şi exemplele sunt la tot pasul. În vecinătatea Băncii Naţionale, Catedralei, a Hotelului Ibis şi lista poate continua. Zona peninsulară a fost declarată rezervaţie istorică şi, cu toate acestea, casele care iau dat personalitate sunt într-o paragină vizibilă şi nu amintim decât Hotel Intim, Casa Șuţu şi toate celelalte clădiri emblematice. Numeroase sunt casele memoriale care au adăpostit personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti. Casa Cella Serghi, Petru Vulcan, Ion Bănescu, Constantin Sarry etc, nu poartă niciun însemn. În Cimitirul Central, nenumărate monumente funerare sunt lăsate de izbelişte sau au fost înstrăinate, deşi aparţin unor fruntaşi ai oraşului care au scris istoria acestuia. În ziua în care întreaga lume cinsteşte locurile sfinte ale istoriei prin activităţi culturale, Constanţa rămâne la fel de impasivă, cenuşie, locul unde nu se întâmplă nimic. Fundaţia Christian Gigi Chiru încearcă să tragă un semnal de alarmă ca, măcar, în această zi, în care întreaga planetă serbează Ziua Mondială a Momumentelor, Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean să îşi amintească ca au în gestiune bogaţia culturală pe care judeţul Constanţa a moştenit-o de la străbuni".

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii