Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fuga în SUA a marinarilor de pe bricul Mircea, palma dată Securităţii

ro

08 Nov, 2016 10:15 4969 Marime text
Fuga a trei membri ai echipajului navei-şcoală Mircea în anul 1976 în SUA a lovitură crâncenă pentru Securitatea comunistă, care-şi trimisese o armată de informatori pe vas şi recrutase mai mulţi colaboratori din rândul echipajului. Ţap ispăşitor a fost găsit comandantul Eugen Ispas, care a fost anchetat zi şi noapte şi, în cele din urmă, s-a lăsat de navigat, scrie Adevărul.ro.
 
Marinarii de pe nava-şcoală Mircea au participat în 1976, alături de veliere din întreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite ale Americii. Au ajuns în America de Nord în urma unei invitaţii a Departamentului Forţelor Maritime al SUA.
 
Trei membri ai echipajului au dezertat în perioada în care nava a acostat la chei şi au cerut azil politic în ţara tuturor posibilităţilor. Fugarii sunt locotenent-major Vladimir Moisuc, elevul-caporal Cristian Ungureanu şi soldatul Gheorghe Vasiu.
 
Comandatul vasului, anchetat îndelung
 

După ce nava-şcoală s-a întors în ţară, comandantul vaslului, Eugen Ispas, a fost convocat să dea explicaţii, o lungă perioadă de timp, la sediul Securităţii din Constanţa. Fostul comandant îşi aminteşte că, într-o noapte, după ce fusese ţinut şase ore la Securitate, la întoarcere acasă a intrat în altă scară de bloc şi a sunat la altă uşă. „Eram zăpăcit. Nu mai ştiam de mine“, îşi aminteşte acum comandantul pensionar Ispas. Militarul susţine că a refuzat să semneze chiar şi un rând de declaraţii scrise la capătul interogatoriilor.
 
Detaliile anchetei derulate de fosta Securitate pentru stabilirea vinovaţilor în cazul dezertărilor din SUA sunt explicate în lucrarea „Din culisele Participării navei-şcoală Mircea la bicentenarul SUA (4 martie- 30 august 1976)“, semnată de generalul de flotilă Radu Theodoru şi comandorul Marian Moşneagu şi prezentată la „Lucrările celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Comunicări Ştiinţifice a Muzeului Marinei Române din Constanţa“. În lucrare sunt citate documente din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi documentele Ministerului de Externe.
 
Locotenent-colonelul Gheorghe Bucur, şeful Serviciului Contrainformaţii din Comandamentul Marinei Militare, informa în nota-raport privind problemele care au apărut în marşul navei-şcoală Mircea în apele internaţionale: „Pe timpul staţionării navei în SUA, locotenent-major Moisuc Vladimir, elevul-caporal Ungureanu Cristian şi soldatul Vasiu Gheorghe, au dezertat de la bord şi au rămas în această ţară, cerând azil politic“.
 
Citeşte materialul integral pe adevărul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii