Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Francul, aproape la egalitate cu euro. Cu ce soluţii vin politicienii

ro

19 Jan, 2015 12:08 1272 Marime text
Cursul de schimb a deschis şedinţa de luni cu leul stabil faţă de euro în piaţă interbancară, aproape de 4,51 lei/euro, dar cu o activitate foarte redusă în piaţă interbancară locală, în timp ce pe pieţele externe euro era cotat la egalitate faţă de franc, similar cu sfârşitul zilei de vineri.

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţă interbancară locală la 4,5040 - 4,5070 lei, faţă de 4,5080 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de vineri. La aceeaşi ora, un euro era cotat la 1,0016 franci pe pieţele externe, la acelaşi nivel la care se află şi pe finalul ultimei şedinţe de săptămâna trecută. Euro a pierdut din nou teren în raport cu francul pe pieţele externe pe timpul nopţii, când au au fost mai activi jucătorii din Asia, fiind cotat în acest interval şi la 0,988 euro/franc. Moneda europeană a revenit la egalitate cu francul şi chiar a trecut uşor peste acesta odată cu mutarea activităţii de tranzacţionare în Europa.

În regiune, forintul şi zlotul înregistrau o depreciere de 0,4% în deschiderea pieţei. Piaţă bancară din SUA este închisă luni pentru o sărbătoare naţională.
 
Biroul permanent al Comisiei de Buget-Finanţe din Parlamentul României va decide luni dacă cere sau nu o sesiune extraordinară pentru găsirea unor soluţii. PSD propune restructurarea acestor împrumuturi prin programul supranumit "electorata". PNL ar vrea mai degrabă crearea unui "mecanism de intervenţii pentru situaţii de calamitate financiară". Ambele partide evita deocamdată să spună dacă susţin sau nu conversia creditelor din franci în lei la un curs stabilit prin lege.

Viorel Ştefan, preşedintele comisiei de Buget Finanţe, spune că PSD va susţine în primul rând rescadentara creditelor prin aşa zisă "electorata", modificată prin creşterea plafonului.

Viorel Ştefan: "Poate să fie o normă legislativă care să rezolve cel puţin pentru 2-3 ani de zile, să rezolve această chestiune."

Acum, legea prevede reducerea ratei cu maximum 900 de lei pe o perioada de 2 ani pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei brut. Reducerile se adaugă ulterior la ratele de după terminarea perioadei de graţie. Totuşi, o parte din costurile ulterioare ar fi suportate de stat prin scutiri de impozit. Acest ajutor fix, limitat, poate fi însă insuficient dacă francul se apreciază în continuare.

PNL cere convocarea unei sesiune extraordinare şi audierea conducerii BNR. Pentru ce?

Andreea Paul Vass, deputat PNL: "Să gândim un mecanism de intervenţie pentru situaţii de calimitate financiară."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii