Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTOGALERIE Epava distrugatorului rusesc Moskva a fost descoperita, dupa aproape 70 de ani, la circa 20 de km de tarmul romanesc

ro

16 May, 2011 20:36 3158 Marime text
image-2011-05-16-8631268-42-scafandrii-examineaza-epava-distrugatorului-moskva.jpgSocietatea Respiro a descoperit, dupa aproape 70 de ani, epava distrugatorului "Moskva", scufundata in conditii controversate in apropiere de Constanta, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Descoperirea a fost prezentata, luni, in cadrul unei conferinte de presa in care s-a discutat si despre posibilitatea exploatarii in scop turistic a acesteia.

La discutii au fost prezenti comandorul (r.) lector univ. dr. Ioan Damaschin, presedintele Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, presedintele Respiro Society, Mircea Popa si Victor Codescu, partener al Respiro Society, relateaza Agerpres.

Pe data de 3 mai, Respiro Society a localizat zona unde se putea afla epava distrugatorului "Moskva", iar doua zile mai tarziu o echipa formata din scufundatori romani, ucraineni si rusi, respectiv ai Respiro Society si ai Global Underwater Explorers a identificat nava ca fiind distrugatorul rusesc.

Nava se afla la 45 de metri adancime si la aproximativ 20 de kilometri distanta de tarmul romanesc.

"Un astfel de subiect nu are voie sa fie ratat din punct de vedere muzeografic. Se poate face un muzeu cu machete, reconstruiri, planse si modele 3D, exista astfel de muzee in toata lumea, nu trebuie sa existe artefactul fizic", a declarat presedintele Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu.

Acesta a propus crearea unui parteneriat public-privat cu scopul valorificarii descoperirii epavei ce apartinea fostei Armate Rosii.
  • "Turismul cu scopul vizitarii relicvelor scufundate este foarte profitabil. 'Diverul' este o categorie de turist cu venituri peste medie. Un turist de acest fel poate aduce venituri cat 10 turisti traditionali. Acesta poate fi o alternativa la litoralul romanesc, care nu este atat de dezvoltat. La momentul actual exista cam 15 nave descoperite care pot fi vizitate in Marea Neagra. Numarul celor scufundate in zona romaneasca a Marii Negre se ridica la cateva sute", a spus Victor Codescu, partener Respiro Society.
Povestea naufragiului distrugatorului "Moskva"

In timpul luptei navale din 25-26 iunie 1941, liderul "Moskva" si distrugatorul "Harkov", parte din grupul operational "Vorosilov" s-au apropiat de tarmul romanesc si au deschis focul asupra portului Constanta, a povestit comandorul (r.) lector univ. dr. Ioan Damaschin.

Distrugatoarele romanesti "NMS Regina Maria" si "NMS Marasti" s-au angajat in lupta si impreuna cu bateria de coasta germana "Tirpitz" au reusit sa respinga atacul. In timpul retragerii, liderul "Moskva" a suferit o explozie, s-a rupt in doua si s-a scufundat foarte repede. Cauzele exploziei sunt necunoscute. Versiunea romaneasca este ca "Moskva" a lovit o mina din barajul Tuzla, iar versiunea ruseasca neoficiala este ca "Moskva" a fost lovit din greseala de o torpila trasa de pe un submarin sovietic.

"Acum ca epava a fost descoperita se va putea stabili adevarul, pentru a se putea elucida acest important moment al luptelor pe mare din Cel de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat comandorul (r.) lector univ. dr. Ioan Damaschin.

Marina Romana a salvat din naufragiu 69 de supravietuitori, inclusiv pe comandantul navei, A.B Tuhov. Ulterior acesta, impreuna cu 22 de prizonieri au reusit sa evadeze.

70 de ani de la naufragiul distrugatorului "Moskva"

"Au fost anuntate si autoritatile rusesti de descoperirea facuta. Pe 26 iunie, cand se vor implini 70 de ani de la eveniment, vor fi invitati in Romania pentru o actiune de comemorare", a spus presedintele Respiro Society, Mircea Popa.

Acesta a precizat ca epava nu va fi penetrata, deoarece este considerata mormant, cercetarile vizand numai exteriorul navei. Aceasta este conservata destul de bine, partea principala aflandu-se cu chila pe nisip, putin inclinata, iar in acest fel se vad foarte bine tunurile si alte elemente ale navei de razboi.

Mircea Popa a aratat ca exista si riscul unor tentative de furt a artefactelor de pe nava, insa acest lucru va fi ingreunat din cauza adancimii destul de mari la care se afla, insa datoria statului este sa protejeze aceste valori.

Creata in 2009, 'Respiro Underwater Research Society' este o fundatie non-profit, de voluntariat, dedicata cercetarii, documentarii si protejarii mediului subacvatic si a tuturor componentelor acestuia.

"Scopul nostru este de asemenea sa trezim interesul publicului roman asupra trecutului nostru prin initierea de proiecte menite sa exploreze siturile arheologice importante din Marea Neagra si nu numai, inainte ca acestea sa fie distruse sau pierdute pentru totdeauna", se arata in prezentarea Respiro.

Sursa: Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii