Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

ro

18 Oct, 2014 15:59 3275 Marime text
Fostul primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod a fost condamnat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul penal privind depozitul de deșeuri pe care vroia să îl construiască în localitate firma italianului Roberto Vincentelli.
 
În decizia pronunțată ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție au fost respinse recursurile declarate de către toți inculpații din acest dosar. Fostul primar Tudorel Calapod s-a predat, aseară, la sediul IPJ Constanţa şi a fost încarcerat, ulterior, la Penitenciarul Poarta Albă.
 
Inculpaţii au atacat la Curtea de Apel Constanţa sentinţa iniţială dată de Tribunalul Constanţa la data de 7 februarie 2013, însă magistraţii au respins apelurile, la fel cum s-a întâmplat şi ieri la ÎCCJ, astfel că sentinţele au rămas definitive şi executorii.

Decizia Tribunalului Constanţa


Iată ce au decis magistraţii Tribunalului Constanţa pe 7 februarie 2013, aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa relata la vremea respectivă:
 
„Condamnă pe inculpatul Calapod Tudorel la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată. (...) Condamnă pe inculpatul Calapod Tudorel la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. (...) Contopeşte pedepsele şi dispune ca inculpatul Calapod Tudorel să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare”. De asemenea, judecătorii l-au achitat pe Vincentelli Roberto sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Acestuia i-a fost aplicată o amendă cu caracter administrativ în sumă de 1000 (o mie) lei. De asemenea, Tribunalul Constanţa a achitat-o pe inculpata Manuela Ştefania Marinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals în formă continuată, aceasta fiind amendată cu suma de 1000 de lei. „Achită pe inculpata persoană juridică S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals în formă continuată. Aplică inculpatei S.C. Ecological Center SA Năvodari amenda cu caracter administrativ în sumă de 1000 (o mie) lei. „Desfiinţează certificatul de urbanism nr 718 din 20 12 2007 , înregistrat la Primăria Năvodari sub nr 25623/20 12 2007, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea obiectivului ,,Centru de Gospodărire Deşeuri Industriale”. În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală raportat la art. 998-999 şi 1003 Cod civil 1864: Respinge, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de partea civilă Oraşul Năvodari împotriva inculpaţilor Vincentelli Roberto, Marinescu Manuela Ştefania şi SC Ecological Center SA Năvodari”, conform minutei judecătoreşti.
 

Ce a decis ulterior Curtea de Apel Constanţa

 
Decizia tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Tudorel Calapod, Roberto Vincentelli, Manuela Ştefania Marinescu şi SC Ecological Center SA Năvodari împotriva sentinţei penale nr.72/07.02.2013, pronunţată de Tribunalul Constanţa. Pe de altă, Curtea de Apel Constanţa a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a decis condamnarea lui Vincentelli la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită. Judecătorii Curţii de Apel au condamnat-o pe Manuela Ştefania Marinescu la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare condiţionată pentru infracţiunea de uz de fals în formă continuată. „(...) condamnă inculpata SC Ecological Center SA Năvodari la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 7.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată”, conform minutei judecătoreşti. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii