Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Financial Times Romania este amenintata de stagflatie

ro

12 Apr, 2011 01:05 2016 Marime text

Stagflatia, ce se reflecta intr-o stagnare a activitatii economice si continuarea unui proces inflationist, isi face simtita prezenta in Europa, una din tarile amenintate de acest fenomen fiind Romania, scrie Stefan Wagstyl, editorul pe piete emergente al Financial Times, pe blogul beyondbrics. El noteaza ca rata anuala a inflatiei a crescut in martie la 8%, in vreme ce economia se chinuie sa revina pe crestere, dupa doi ani de recesiune.

Cresterea preturilor de consum a fost determinata de majorarea preturilor la alimente, in special la fructe si legume, si a avansului preturilor la combustibili si produse petrochimice.

Editorul Financial Times spune ca, in timp ce întreaga lume este vulnerabila la creşterea preţurilor materiilor, România este mai expusa decat alte state din UE, deoarece alimentele detin o pondere ridicata în coşul preţurilor de consum, de 33% comparativ cu doar 17% in Bulgaria.

Economistii se asteapta ca tendinta de crestere a ratei inflatiei sa se tempereze dupa ce recolta din această vară va fi colectata, presupunând că acesta nu va fi un alt an slab pentru agricultura, şi dupa ce efectul majorarii TVA va disparea. Inflatia nu va scadea insa atat de mult incat sa intre in intervalul tintit de BNR pentru finele acestui an, iar estimarile diversilor economisti merg pana la o rata de 6% pentru acest an.

Stefan Wagstyl este de parere ca nici 2012 nu arata bine in ceea ce priveste inflatia, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in fata FMI si UE sa reduca subventiile la incalzire. Aceasta masura va duce la cresterea inflatiei cu aproximativ un punct procentual în anul în care va fi pusa în aplicare.

In ceea ce priveste cresterea economica, editorul FT arata ca guvernul a prognozat pentru acest an un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu ofera o marja suficienta pentru a evita un alt an de recesiune in cazul in care lucrurile merg mai rau decat se astepta.

In final, Stefan Wagstyl spune ca Romania merita recunoastere pentru stabilizarea economiei in urma crizei, cu un program de austeritate care a inclus reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, insa subliniaza ca stabilizarea este incompleta fara a stapani inflatia.​

Sursa: Economie.Hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii