Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fetita Adrianei Iliescu implineste 5 ani

ro

16 Jan, 2010 15:24 7518 Marime text

madonna2.jpgPe 16 ianuarie se implinesc 5 ani de cand, la Maternitatea "Panait Sarbu" din Giulesti, Adriana Iliescu a dat nastere prin cezariana unei fetite, Eliza-Maria, devenind cea mai varstnica mama din lume (67 ani).


Vestea a facut rapid inconjurul lumii, in timp ce dezbaterile publice pe tema moralitatii acestui act, atat din punct de vedere medical cat si religios, au tinut capul de afis multe saptamani la rand in media romaneasca.
Sambata, micuta Eliza-Maria implineste 5 ani. Este sanatoasa, plina de viata si asteapta cu multa nerabdare sa inceapa scoala la toamna.
Pentru a-si vedea visul cu ochii, Adriana Iliescu a urmat mai intai un tratament la Maternitatea din Timisoara, pentru inlaturarea efectelor menopauzei. Apoi a fost supusa unei proceduri de fertilizare in vitro, la Departamentul de reproducere umana asistata, condus de dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternitatii "Panait Sarbu", devenit ulterior si nasul copilei.
Nasterea Elizei a decurs fara probleme si a fost intens mediatizata, motiv pentru care Colegiul Medicilor s-a autosesizat si a cerut o ancheta care sa stabileasca daca fertilizarea Adrianei Iliescu a fost experiment sau act medical.
Pana la urma totul s-a incheiat cu bine pentru medicii implicati, in conditiile in care nu exista vreo lege in vigoare care sa interzica tehnicile de reproducere umana asistata medical in cazul persoanelor varstnice.

Nici reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu au ramas indiferenti in fata acestui caz. Un membru al Comisiei BOR a declarat ca Biserica nu ar trebui sa accepte fertilizarea in vitro, nici macar la femeile tinere, cu atat mai mult la cele care au trecut de menopauza.

Eliza Maria pune masa, isi face singura patul, raspunde la telefon
In prezent, Adriana Iliescu are 72 de ani si o creste singura pe Eliza.
"Suntem foarte atasate una de cealalta. Pe masura ce creste, ne intelegem tot mai bine. Ma ajuta inclusiv la treburile casnice. Intotdeauna ea pune masa, isi face singura patul, raspunde la telefon", a spus Adriana Iliescu intr-un interviu acordat pentru Click!.
Micuta merge zilnic la gradinita. "De doua ori pe saptamana, ramane sa doarma acolo, pentru ca eu am cursuri la universitatea unde sunt profesor. In rest, dupa pranz, o iau acasa", a povestit Adriana Iliescu.

Recorduri printre mamici



Adriana Iliescu a detinut titlul de "Cea mai in varsta mama din lume" pana in anul 2006, cand a fost detronata in Guiness Book de Carmela Bousada din Spania, cu doar cateva luni mai in varsta decat ea, care a nascut gemeni.
Oficial insa, indianca Omkari Panwar in varsta de 70 de ani este cea mai in varsta mama din lume, ea dand nastere in noiembrie 2008 la doi gemeni conceputi tot prin fertilizare in vitro. Cum nu a detinut niciodata un certificat de nastere, recordul ei, bazat doar pe propriile declaratii, nu a putut fi omologat.
Cea mai in varsta femeie care a adus pe lume un copil pe cale naturala este britanica Harriet Stole, care, in aprilie 1999, la 66 de ani, a nascut un baietel conceput insa tot prin fertilizare in vitro.
In schimb, americanca Ruth Kistler este considerata cea mai in varsta femeie care a nascut un copil conceput pe cale naturala. Conform actelor oficiale, ea a nascut o fetita pe 18 octombrie 1956 pe cand avea 57 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • serban 23 Mar, 2010 14:19 oare e ia mama copilului?!nush