Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riscul de face accident e de trei ori mai mare Fără permis de conducere pentru cei care sforăie

ro

20 Jun, 2015 13:04 1983 Marime text
 
Obținerea permisului de conducere, de la 1 ianuarie 2016 se complică pentru românii care suferă de apnee în somn. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba despre cei care sforăie, informează B1 TV.

România trebuie să adopte până la această dată o directivă europeană care obligă autoritățile din statele membre UE să solicite, pentru eliberarea sau reînnoirea permiselor auto, un aviz de la medic pentru a demonstra dacă solicitantul suferă sau nu de această afecțiune. 

Apneea obstructivă în somn este una din cauzele cele mai întâlnite ale somnolenței la volan și din această cauză, a accidentelor rutiere. 

Riscul de a face accident pentru cei care suferă de apnee obstructivă în somn e de trei ori mai mare decât la populația generală. 

Prin comparație, dacă ai o tulburare de vedere sau auz, riscul e de 1,1%. dacă ești alcoolic riscul e de 2 ori mai mare. dacă ai o boală neurologică sau mentală riscul e de 1,7 ori mai mare.

Chiar dacă pentru mulți oameni afecțiunea pare una banală, specialiștii atrag atenția că este deosebit de periculoasă când vine vorba de condusul unui autoturism. 

Cum somnul noaptea devine o problemă, bolnavii ajungând chiar și la blocarea respirație, activitatea în timpul zilei devine o problemă.

Repetarea frecventă a acestor apnei duce la fragmentarea somnului care devine superficial și neodihnitor. Și ca urmare ziua performanțele intelectuale, atenția, memoria scad, apare somnolența și oboseala în timpul zilei.

Persoana respectivă poate adormi fie pe canapea sau într-o anticameră sau într-un autobuz, ceea ce nu e chiar periculos, dar poate adormi atunci când vorbește cu altă persoană și mai periculos când conduce o mașină, pilotează un avion.

Vestea bună este că, oamenii care suferă din cauza acestei probleme pot obține totuși carnetul auto sau reînoirea acestuia dacă dovedesc că urmează un tratament.



Sursa: B1 TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii