Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fântână cinetică, realizată din inox de sculptorul Constantin Lucaci, declarată monument de for public

ro

16 Aug, 2016 17:15 9256 Marime text
 
Prin Hotărârea Ministerului Culturii numărul 569 din 10 august, semnată de primul ministru Dacian Julien Cioloș și contrasemnată de ministrul de resort Corina Șuteu, a fost aprobată înscrierea monumentului de for public denumit Fântâna Cinetică, din Alba Iulia, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii.
 
Fântâna cinetică la care facem referire este alcătuită dintr-o figură centrală, două sculpturi din oțel inoxidabil, și sistemul de distribuție a apei, a fost inaugurată în anul 2007 și îl are ca autor pe sculptorul Constantin Lucaci același care a realizat și fântâna similară de la Constanța.
Lucaci-părintele fântânilor cinetice din România
Născut la 7 iulie 1923, la Bocșa, în Caraș-Severin, Constantin Lucaci a fost laureat al Premiului Herder, acordat în 1984 de Universitatea din Viena pentru întreaga sa operă.
S-a stins din viață la 21 iulie 2014.
Este celebru, în special pentru fântânile sale cinetice, sculpturi monumentale în piatră şi oţel, un renascentist modern, un sculptor al metaforelor şi ideilor în inox.

Cele șapte fântâni cinetice au fost inaugurate după cum urmează:
1971 - Constanța. Lucrarea , realizată de specialiștii de la fosta Întreprindere Mecanică Navală din Constanța, a durat doi ani, a pus probleme tehnice şi a presupus investiţii importante şi cunoştinţe tehnice solide.
1979 - Drobeta Turnu Severin;
1981 - Vaslui;
1984 - Reșița;
Între 1988 și 1992 trei fântâni cinetice la Brăila;
2002 - Giurgiu;
2007 - Alba Iulia.
Potrivit legii Legea nr. 120/2006 monumentele de for public sunt bunuri imobile, lucrări de artă plastica, artă monumentală, construcții sau amenajări neutilitare, având caracter decorativ, comemorativ și de semnal, amplasate în spații publice, într-o zonă de protecție, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.
Sursa foto: banatulazi.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii