Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exit-poll Republica Moldova

ro

29 Nov, 2010 06:51 1251 Marime text

Potrivit exit poll-ului IRES, realizat la comanda Publika TV, partidul condus de Vlad Filat, PLDM, a obţinut 34,4% din voturile exprimate de alegătorii moldoveni. Pe locul doi s-a clasat PCRM, cu 26%, pe trei PDM - 15,1% şi PL - 15,6%, pe patru. AMN a obţinut, potrivit sondajelor realizate de IRES, 3,1 % din voturi, MAE - 1,8% şi PSD -0,8% . Rezultatele sunt valabile pentru ora 19.00.

Dacă rezultatele se confirmă, este pentru prima oară în ultimii 12 ani când comuniştii nu mai au majoritatea.

Pe de altă parte, rezultatele de exit-poll-ului realizat de CBS AXXA, în colaborare cu Prime sunt diferite, plasând comuniştii pe primul loc. Astfel Partidul Comuniștilor are 33,8% dintre voturi, Partidul Liberal Democrat - 32,2%, Partidul Democrat - 14,10% și Partidul Liberal - 10,2%. Dacă aceste rezultate se confirmă comuniştilor le-ar reveni 37 de mandate în Parlament, liberal-democraţilor - 35 de mandate, democraţilor - 17 madate şi liberalilor - 12 mandate.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, "partid pragmatic" este condus de premierul Vlad Filat. Acesta a avut un mesaj electoral îndrepatat spre problemele economice şi sociale, nu pe cele naţionale.

"Faptul că atât de mulţi concetăţeni au votat demostrează că suntem o societate matură. Doar prin implicare putem merge înainte", a spus Filat imediat după aflarea rezultatelor, adăugând că " Incredibilul în Republica Moldova poate să se realizeze".

"S-a demonstrat că comuniştii nu au nicio şansă", declarat şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Miza alegerilor legislative din 28 noiembrie este ca alegătorii să dea soluţia ieşirii din impasul instituţional cu care ţara se confruntă de mai bine de un an şi jumătate. Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele cu 61 de voturi. În cazul în care nu se reuşeşte alegerea preşedintelui după două încercări, legislativul este dizolvat şi sunt convocate noi alegeri parlamentare. Acesta este al treilea scrutin legislativ care are loc în R. Moldova în ultimul an şi jumătate.

Dacă partidele nu se înţeleg asupra candidatului, aşa cum s-a întâmplat până acum, după două tentative eşuate vor fi convocate noi alegeri anticipate, dar nu mai devreme de anul viitor. Acesta este, însă, doar unul dintre scenariile posibile pe scena politică de la Chişinău.

Sursa: www.realitatea.net

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii