Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu de testare a planului de urgenţă externă la SC OMV Petrom SA

ro

27 Mar, 2013 17:39 2506 Marime text
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă au desfăşurat astăzi la un exerciţiu complex de situaţii de urgenţă pentru testarea planului de urgenţă externă la S.C. OMV  PETROM S.A. ZONA DE PRODUCŢIE X PETROMAR-SECŢIA TERMINAL MIDIA.

Directiva europeană privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase (SEVESO) a fost transpusă în legislaţia românească prin HG 804/2007. Atingerea obiectivelor enunţate în acest normativ, se poate realiza numai printr-un cumul de activităţi cu scop de prevenire a accidentelor majore cauzate de substanţe periculoase, precum şi de reducere şi atenuare a consecinţele unor asemenea evenimente asupra sănătaţii oamenilor şi a mediului.     Pentru limitarea consecinţelor provocate de asemenea accidente este necesară conceperea unor:
  1.  PLANURI DE URGENŢĂ INTERNĂ (PUI) – elaborate de către operator şi cuprind măsurile ce trebuie aplicate în interiorul amplasamentului de către operator şi angajaţii acestuia;
  2.  PLANURI DE URGENŢĂ EXTERNĂ (PUE) – elaborate şi aplicate de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă (ISU), împreună cu autorităţile şi instituţiile responsabile şi cuprind măsurile ce trebuie luate în exteriorul amplasamentului de către autorităţi.
Situaţia Tactică:
La ora 10:00 în timpul unei şedinţe de tragere desfăşurată în poligonul (aparţinând UM 02003 Cap Midia) din apropierea secţiei Terminal Midia, una dintre rachetele de semnalizare utililizate a fost purtată de vânt spre parcul de rezervoare tiţei, provocând aprinderea unui rezervor. În momentul respectiv, în instalaţie erau doi operatori care prelevau probe de ţiţei din rezervor în vederea efectuării analizelor. Ca urmare a izbucnirii cu violenţă a incendiului unul dintre operatori a suferit arsuri la nivelul feţei şi a mâinilor iar celălalt, datorită panicii şi-a fracturat unul din membrele inferioare.
Pompierul din serviciul de rond, observând incendiul şi ceea ce s-a întâmplat cu cei doi operatori declanşează alarma. Dupa iniţierea alarmei, pompierul din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU), demarează procedura de salvare a victimelor însă alunecă pe scara de acces spre capacul rezervorului şi îşi fracturează unul dintre membrele inferioare.

La nivelul operatorului economic se activează celula de urgenţă. În zonă se deplasează echipele de intervenţie din cadrul SPSU cu două autospeciale, serviciul medical din cadrul societăţii şi echipa tehnologică. Şeful celulei de urgenţă organizează şi coordonează acţiunile de intervenţie ale SPSU pe amplasament, în vederea salvării respectiv protecţiei celor trei victime şi a protecţiei rezervoarelor de ţiţei din vecinătate. Totodată, dispune anunţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, pentru a solicita punerea în aplicare a prevederilor PUE.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa notifică în regim de urgenţă toate forurile superioare, prealarmează Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Corbu şi toţi operatorii economici SEVESO din zonă. Concomitent, ISU „Dobrogea” trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei şi ordonă întrunirea Centrului de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, alertează subunităţile de intervenţie şi urmăreşte intrarea acestora în dispozitiv.

Până la sosirea echipajelor de salvatori profesionişti, echipa de intervenţie a operatorului privat a evacuat victima de la nivelul solului şi a transportat-o la dispensarul medical al obiectivului iar SPSU actionează cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru realizarea protecţiei operatorilor şi a vecinătăţilor. Totodată se pornesc inelele de răcire cu apă a rezervoarelor de ţiţei.
La nivel local se convoacă CLSU Corbu şi se elaborează primele comunicate către mass-media şi populaţie, în scopul eliminării panicii şi pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de protecţie. După lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă produse se procedează la efectuarea operaţiunilor de reconstrucţie a mediului şi revenire la situaţia de normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată.

Exercițiul a avut ca obiective verificarea şi evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, dar şi modul de cooperare între forţele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte în exteriorul amplasamentului. Totodată s-a urmărit perfecţionarea cunoştinţelor privind managementul accidentului major în afara amplasamentului unui obiectiv SEVESO, dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă în cadrul procesului de elaborare a deciziilor de acţiune, dar şi armonizarea pregătirii  forţelor  de intervenţie, populaţiei şi angajaţilor de pe platforma Petromidia.

La activitate, ISU „Dobrogea” a participat cu personal din toate structurile implicate în gestionarea unei astfel de situaţii, dar şi cu 5 autospeciale cu apă şi spumă, autospeciala de lucru la înălţime şi o ambulanţă de prim ajutor medical. Acestora li s-au alăturat:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii