Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Executivul trimite Parlamentului un nou proiect de lege pentru organizarea și funcționarea CES

ro

29 Nov, 2016 23:02 1201 Marime text
Guvernul a aprobat astăzi un nou proiect de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social (CESE), informează un comunicat al Executivului, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege reprezintă un "răspuns instituțional la multiplele disfuncționalități și elemente interpretabile din legislația în vigoare care au dus la actualul blocaj al principalului organism consultativ al Parlamentului și Guvernului, prevăzut în Constituția României".

Guvernul precizează că noul proiect de lege a fost întocmit "după o largă consultare publică cu toate părțile implicate, desfășurată pe o perioadă de patru luni".

"Noul proiect clarifică misiunea și domeniile de competență ale CES, astfel încât acesta să devină, dintr-o structură tripartită de dialog social la nivel național, o structură de dialog civic, comparabilă cu cea a Comitetului Economic și Social European (CESE)", informează Executivul.

Principalele schimbări aduse de proiectul de lege vizează: proceduri transparente pentru desemnarea membrilor CES, rolurile instituționale în primirea și evaluarea candidaturilor și includerea funcției publice în cadrul CES, prin instituirea unui secretariat tehnic format din funcționari publici și personal contractual, condus de un secretar general, înalt funcționar public, pentru predictibilitatea activității instituției.

Totodată, proiectul adoptat de Guvern stabilește și regimul de incompatibilități al membrilor CES — funcția de membru al CES este incompatibilă cu cea de membru al Guvernului, Parlamentului, cu cea de prefect, subprefect, funcționar public, consilier județean sau consilier local.

Este pentru prima dată când, în cadrul legal, se stabilește în mod transparent procedura de desemnare a reprezentanților României în Comitetul Economic și Social European (CESE), adaugă sursa citată.

"Acest nou act normativ va îmbunătăți considerabil activitatea CES, așezând-o pe principii de eficiență și integritate. (...) Consiliul Economic și Social este constituit dintr-un număr de 45 de membri, iar desemnarea acestora se face astfel: 15 membri numiți de confederațiile patronale reprezentative la nivel național, care constituie partea patronală; 15 membri numiți de confederațiile sindicale reprezentative la nivel național, care constituie partea sindicală; 15 membri reprezentând alte organizații ale societății civile", se mai arată în comunicat.

Mandatul de membru al CES este de 4 ani, iar funcția de președinte este asigurată prin rotație, de o persoană desemnată de fiecare parte reprezentată în Consiliu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii