Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ex-directorul TSP Ecoterm Navodari, Suciu, trimis in judecata

ro

29 Dec, 2009 03:12 2860 Marime text

tsp_ecoterm.jpgPotrivit unui comunicat remis presei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fostul director general al SC TSP Ecoterm Năvodari, Mircea Suciu şi directorul economic al societăţii Mihail Dima au fost trimişi în judecată. Motivul: comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

TSP Ecoterm Năvodari este societate pe acţiuni, iar unic acţionar este Primăria Năvodari, firma fiind singura care furnizează agent termic năvodărenilor. Situaţia în care se află cei doi foşti directori ai societăţii - Mircea Suciu şi Mihail Dima - pare să aibă ,,rădăcini'' mai vechi, iar cei implicaţi în ,,afacere'' să fie mai numeroşi. Aşa se face că în dosarul ajuns în atenţia Judecătoriei Constanţa, pe lângă cei doi directori ai SC TSP Ecoterm Năvodari, sunt cercetaţi şi administratorii unor firme - Dinu Apăvăloaei, Gheorghe Iuruc, Stere Mihail şi Gheorghe Gheorghe, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA reiese că, în perioada 2002-2005, directorii general şi economic de la TSP Ecoterm - Năvodari au avizat la plată facturi emise în fals de cei patru reprezentanţi ai societăţilor comerciale.

Facturile respective au fost evidenţiate în contabilitate, iar ulterior achitate pentru lucrări şi servicii care, în realitate, nu au fost executate. Astfel, societăţii Ecoterm i s-a creat un prejudiciu de 2.166.324,79 lei , iar societăţilor Adems, Stemirom, Geserom Internaţional, Somseri, G.N.P. Internaţional şi Tomilec şi celor patru reprezentanţi ai acestora li s-au facilitat avantaje patrimoniale.

În vizorul DNA ...de mult

Mircea Suciu a fost unul dintre membrii norocoşi ai PRM Năvodari. În anul 2004 a reuşit să obţină unicul mandat de coinsilier local pentru PRM, dar a trebuit să-l cedeze ex-subprefectului Cosmin Andrei deoarece funcţia de director al SC TSP Ecoterm Năvodari nu era compatibilă cu cea de ales local. De asemenea, în perioada 2000-2004 mandatul de primar l-a deţinut Tudorel Calapod (PD, actual PD-L). ,,Cât am fost primar am sesizat Consiliul Local Năvodari despre neregulile de acolo, ceea ce, într-un final a dus la înlocuirea lui Suciu şi a contabilului şef Dima, căci aşa figura în organigramă'', îşi aminteşte Calapod. Fostul edil a adăugat că, la vremea respectivă, CL Năvodari l-a mandatat să sesizeze organele în drept. ,,Atunci s-a făcut un audit la societate şi o expertiză judiciară care au scor la ivealî un prejudiciu de aproximativ 170 miliarde lei vechi. Îmi amintesc că Suciu şi Dima au cerut o contra-expertiză, iar după ceva timp am primi la Primărie o notificvare prin care eram informat că dosarul a fost trimis la DNA, iar în pşrivinţa celor doi se continuă cercetările'', a adăugat Tudorel Calapod.

Matei, între acuzat şi acuzator

Nu în ultimul rând, ex-edilul năvodărean, Tudorel Calapod, ne-a declarat că decizia de schimbare a directorului Hânceanu cu Suciu a fost la propunerea actualului primar al urbei, Nicolae Matei. Informaţia a fost confirmată şi de fostul viceprimar, Ştefan Gălbău, care a adăugat că, pentru demiterea lui Suciu, filiala PSD Năvodari, condusă de consilierul local la acea vreme Nicolae Matei, a dat în judecată CL Năvodari, dar procesul a fost câştigat de legislativul local, iar înlocuirea directorului general al Ecoterm a putut fi pusă în practică.

De partea cealaltă, actualul primar al localităţii, Nicolae Matei firmă că, încă din perioada când era el viceprimar a sesizat nereguli la TSP Ecoterm, dar a trecut prea mult de atunci şi cerecetările s-au tărăgănat. ,,Suciu a furat banii ăştia cu Calapod. Eu am vrut să-l schimb... Comunicatul DNA este pentru neavizaţi pentru că au ţinut dosarul şapte ani ca să se prescrie...Şi acum Ecoterm şi oraşul Năvodari au de tras ponoasele celor petrecute atunci şi de aceea riscăm să rămânem fără apă caldă şi căldură'', a conchis primarul în funcţie, Nicolae Matei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii