Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

evz.ro Nicușor Constantinescu se află în Turcia din 24 octombrie. A fost întâmpinat de fiica sa

ro

05 Nov, 2014 11:30 3461 Marime text
Surse citate de B1 TV spun că preşedintele suspendat al CJ Constanţa a fost reţinut în Turcia. Conform procedurilor, el urmează a fi prezentat instanței pentru confirmarea mandatului de extrădare. Dacă autoritățile turce vor confirma acest mandat, el va fi adus în România . De altfel, Ministerul Justiţiei demarase deja procedurile cu Statele Unite, după ce Constantinescu fusese localizat la New York. Baronul de Constanța a fost dat în urmărie internaţională prin Interpol.

Reamintim că Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri. Timp de mai multe luni, el s-a aflat la tratament, într-un spital din SUA, iar săptămâna trecută s-ar fi transferat într-o clinică din Turcia, după ce i-a expirat viza de SUA.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a ajuns în Turcia în dimineaţa zilei de 24 octombrie sosind vineri dimineaţa la aeroportul din Istanbul cu o cursă aeriană din New York. A fost întâmpinat de fiica sa, care împreună cu o prietenă plecaseră de joi după amiază spre Turcia, cu o maşină condusă de şoferul personal al lui Nicuşor Constantinescu. Surse din anturajul lui spun că în ciuda rugăminţilor soţiei sale de  a rămâne în SUA, că altfel va fi arestat şi adus în România, Nicuşor Constantinescu ar fi fost deja decis să vină în Tucia.
 
Contactat în seara zilei de 24 octombrie pentru a confirma informaţiile neoficiale obţinute în aceeaşi zi de căte EVZ, şi pentru a obţine informaţia chiar de la el, Nicuşor Constantinescu a negat că s-ar afla la Istanbul. Abia în data de 2 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale, Radu Mazăre a confirmat oficial că prietenul său se tratează la clinica din Istanbul “cu care colaborează”. Odată ajuns la Istanbul, Nicuşor Constantinescu s-a prezentat la Anadolu Medical Center Hospital, cu care în urmă cu trei ani Consiliul Judeţean Constanţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă au încheiat un parteneriat medical.

Autorităţile române ştiau că Nicuşor Constantinescu a părăsit SUA şi a ajuns în Turcia. În dimineaţa zilei de luni, 29 octombrie procurorii DNA s-au prezentat la Consiliul Judeţean Constanţa şi la familia lui, pentru a informa că mandatul de arestare şi cel de urmărire internaţională ale  lui Nicuşor Constantinescu rămân  valabile şi în Turcia, pornindu-se procedurile de ducere la îndeplinire. Autorităţile din Turcia s-au prezentat ieri dimineaţă, 4 noiembrie, la Nicuşor Constantinescu anunţându-l că, până la lămurirea situaţiei lui juridice, este reţinut. Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au ajuns aseară la Istanbul, încercând să lămurească autorităţile turce că “pacientul” nu poate părăsi Turcia până nu îşi termină tratamentul început la clinica în care este internat.

Duminică, în ziua alegerilor prezidențiale, Radu Mazăre a confirmat, pentru EVZ, că prietenul său nu mai este în SUA, fiind  în Turcia, internat la Clinica de Oncologie a spitalului Anadolu din Istanbul, “aceea cu care el colaborează”.

“Am auzit şi eu, de la persoane din anturajul lui, că este în Turcia. Dar oricum, faptul că SUA au refuzat extrădarea în mod oficial, prin ministerul Justiţiei, este o palmă mare de tot dată Justiţiei din Romania. Ăştia de aici l-au hăituit şi i-au dat nu ştiu cate mandate ca să îl aresteze, că nu este bolnav. Au contestat şi au aruncat la gunoi toate documentele oficiale americane iar cei de acolo au constatat în baza memoriului şi a documentelor, că într-adevăr este bolnav şi au refuzat mandatul de arestare şi extrădare a lui. Nicuşor, oricand, se poate întoarce în America, să stea bine, mersi” a declarat Radu Mazăre, după ce a votat la o şcoală din Constanţa.

Radu Mazăre susţine că, dacă ar fi vrut, Nicuşor Constantinescu ar fi obţinut chiar azil politic în SUA. „Avocatul lui american  i-a spus aşa, „dacă vrei azil politic, eu îţi garantez că obţii azil politic în America”. Ceea ce este surprinzător. Nu am crezut că după 25 de ani de la revoluţie, o să mai ajungă un cetăţean în Romania să obţină azil politic în America”. Primarul Constanţei îl cunoaşte bine pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. „Nicuşor nu e un om care să fugă, că altfel rămanea acolo , cerea azil politic şi nu-l mai prindeam pe aicea niciodată”.

Radu Mazăre spunea că nu crede că, după alegerile prezidenţiale, Nicuşor Constantinescu va fi extrădat din Turcia. „Dacă pe documentele prezentate, SUA au refuzat extrădarea, probabil că şi alte ţări care se uită atent, e foarte plauzibil să refuze extrădarea. Ce o să decidă el? Nu ştiu, numai în pielea lui să nu fii”.

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Citeste AICI despre ce spun primarii constănţeni despre situaţia preşeintelui suspendat al CJC


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii