Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evreii sărbătoresc în luna decembrie o sărbătoare religioasă importantă - Hanuka

ro

13 Dec, 2017 10:16 4386 Marime text
Evreii din întreagă au intrat în Săptămâna Luminiii, care va dura opt zile. În fiecare seară vor fi aprinse lumânări pe menora - un candelabru cu opt braţe. În acest an evreii vor sărbători Hanuka până în 20 decembrie.
 
Sărbătores Hanuka este numită și sărbătoarea luminilor. În fiecare seară de Hanuka, se va aprinde câte o lumânare, care va aminti despre minunea produsă în Templul evreiesc după victoria evreilor asupra grecilor.

Hanuka este sărbătoare care celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Ceremonia are loc acasă, dar şi în sinagogi. Familia se adună în jurul unui sfeşnic cu opt braţe, în care se aprind opt lumânări. Există obiceiul ca acest candelabru, numit hanukia, să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. Copiilor li se dau bani. De asemenea, se obişnuieşte ca aceştia să se joace cu un titirez, pe ale cărui laturi sunt iniţialele Nes Gadol Haia Şam, adică Minune mare a fost acolo).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii