Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. Subiecte - Basmul și ia tradițională românească. Baremul de corectare Evaluare Națională, proba de Limba română (document)

ro

22 Jun, 2015 07:29 4970 Marime text
 
 
Elevii absolvenți ai clasei a opta încep azi examenele de Evaluare Națională, cu proba la Limba română. Să ne reamintim care au fost subiectele din vara trecută!



UPDATE 4, ora 16.00

Iată baremul de corectare. 




UPDATE 3, ora 15.59

5.613 ABSOLVENȚI DE CLASA A VIII-A DIN JUDEȚUL CONSTANȚA AU SUSȚINUT PRIMA PROBĂ A EVALUĂRII NAŢIONALE

UPDATE2 ora 13.06


Iată primele reacţii, la ieşirea din examen. Cristina, absolventă a clasei a VIII-a a Colegiului Național „Regina Maria” din Constanța a declarat că proba scrisă la Limba și literatura română „a fost simplă”. De aceeași părere este și  colega Cristinei, Roxana, de asemenea absolventă a Colegiului „Regina Maria”. „Suntem primii care am ieșit, la gramatică ne-au căzut propoziția subordonată, cauzala și completiva indirectă și antonime pentru cuvintele «frumoasă», «bucuroasă» și «a veni»“, povestesc fetele.
 
La Liceul Teoretic „Ovidius” am stat de vorbă cu Ștefan, care doar ce susținuse proba la Limba și literatura română. Vizibil entuziasmat, absolventul clasei a VIII-a a declarat: „Examenul a început la 9 fix, am avut de redactat o compunere narativă despre o zi de sărbătoare”. Lui Ștefan, proba nu i s-a părut deloc grea, din contră, acesta susține că a fost „super ok”.
 
La Școala Gimnazială  Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Daniel și Anton,  proaspeți absovenți ai ciclului gimnazial, spun că proba susținută astăzi s-a derulat fără incidente, iar subiectele li s-au părut foarte accesibile. 

 

UPDATE ora 10.58


Subiectele de la examenul la Limba şi literatura română au fost structurate pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe sub-puncte. La primul subiect, absolvenţii claselor a VIII-a au avut de redactat o compunere, în care să motiveze apartenenţa la specie a basmului popular “Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos”, din care elevilor le-a fost prezentat un fragment, relatează hotnews.ro.
 
Elevii de clasa a VIII-a au primit, în 2014, la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura română o poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar.
 
La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – "Rânduri pentru Anul Nou", de Ion Minulescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe care le-au testat cunoştinţele de vocabular şi de teorie literară.
 
La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul adevarul.ro, cu titlul: "Empatia, o abilitate dobândită prin lectură", scris de Corina Zorzor.
 
La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii