Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Euroins trebuie să plătească despăgubiri uriașe pentru o familie numeroasă de romi

ro

28 Oct, 2015 00:39 2766 Marime text
Lovitură pentru o firmă de asigurări din România. Curtea de Apel Suceava a acordat, ieri, despăgubiri foarte mari membrilor unei numeroase familii de romi din Gura Humorului. Aceştia vor încasa în jur de 160.000 de euro despăgubiri civile şi materiale, în calitate de rude ale unui bărbat care a fost accidentat mortal de un tir acum doi ani.
Despăgubirile sunt atât de mari în condiţiile în care bărbatul decedat provine dintr-o familie foarte numeroasă, iar legea permite ca toate rudele de gradul I să se constituie părţi vătămate. Trebuie spus că despăgubirile au fost mult diminuate de Curtea de Apel Suceava, deoarece Judecătoria Gura Humorului calculase despăgubiri care se cifrau 430.000 de euro. Despăgubirile care trebuie plătite de firma SC Euroins vor ajunge la soţia decedatului, la cei nouă copii ai acestuia, la părinţii săi, dar şi la cei şapte fraţi şi surori care sunt în viaţă.
Soţia bărbatului, Rodica Vîjîilă, are de încasat 13.000 de euro, cei şapte copii majori ai bărbatului au de încasat, fiecare, câte 9.750 de euro. În ceea ce-i priveşte pe cei doi copii care sunt încă minori, acestora le revin cât 13.000 de euro, la care se mai adaugă o prestaţie lunară periodică, până la majorat, de puţin peste 100 de lei. Părinţilor bărbatului decedat le revin şi lor câte 39.000 de lei în timp ce fraţii şi surorile decedatului, şapte la număr, au şi ei de primit câte 19.500 de lei.
Tragedia care a dus la decesul lui Ilie Vîjîilă, în vârstă de 49 de ani, s-a petrecut pe 12 mai 2013, pe DN 17, la ieşirea din Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc, în dreptul intersecţiei cu drumul secundar care duce spre Mănăstirea Voroneţ.
Din ancheta finalizată cu rechizitoriu de trimitere în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului rezultă că bărbatul se deplasa pe marginea drumului, pe sensul de mers Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, fiind la câţiva paşi de casă. El se întorcea împreună cu soţia de la un magazin din apropiere, unde făcuse cumpărături. Moartea a venit într-o fracţiune de secundă, din spate. Un autotren condus pe direcţia Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc a fost scăpat de sub control de şofer. Colosul, condus de Constantin Miaută, atunci în vârstă de 35 de ani, a pătruns pe trotuar, iar remorca l-a acroşat pe bărbatul în vârstă de 49 de ani. Acesta a fost târât pe o distanţă de câteva zeci de metri şi aruncat într-un canal, fiind omorât pe loc. Soţia bărbatului a scăpat cu viaţă
Vina principală pentru accident i-a aparţinut şoferului, fapt pentru care a şi fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, însă procurorii au reţinut şi o culpă a pietonului. Acesta avea la dispoziţie un trotuar pe celălalt sens de mers, astfel că din punct de vedere al normelor rutiere se deplasa neregulamentar. Pe de altă parte, rudele decedatului au arătat că bărbatul s-a deplasat regulamentar, pe trotuarul de pe celălalt sens de mers, însă înainte de tragedie a traversat, spre casa sa. Această variantă a fost acceptată în parte de anchetatori. Șoferul a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare, suspendată sub supraveghere. Inculpatul din acest dosar a scăpat aşadar fără nici o zi de închisoare, pedeapsa fiind amânată pe durata unui termen de încercare de doi ani de zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii