Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugen Nicolăescu și Laura Codruţa Kovesi, despre informațiile de la SRI și problema dezinfectanților

ro

10 May, 2016 16:03 2135 Marime text
Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a declarant astăzi la RFI că în timpul mandatului său, a primit foarte multe informări de la SRI, dar că, din ce își aduce aminte, acestea nu vizau problema dezinfectanților.
 
„Evident că am primit foarte multe informări de la SRI și în primul și în al doilea mandat, informări care aveau caracter secret și strict secret. Unele dintre ele erau importante și presupuneau măsuri, presupuneau intervenții, altele erau anumite constatări pe care le făcuseră unii sau alții și luai act de ele”, a declarat Nicolăescu.
 
Atunci când a fsat întrebat dacă informările SRI vizau și problema dezinfectanților din spitale acesta a precizat că nu a primit astfel de informări, dar că unele se refereau la infecțiile nosocomiale.
 
„Am spus-o și o repet: din ce îmi aduc aminte, n-am primit niciun fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele românești sunt licitații trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanți sau că dezinfectanții sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecții nosocomiale, prin care erau pacienți care reclamau, asta da. Și atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competența și obligația legală să se ocupe de infecțiile nosocomiale”, a compleat fostul ministru al Sănătății.
 
Tot el a ținut să menționeze faptul ce se întâmpla cu informările secrete primite de la SRI.
 
„În mod normal, ministrul lua act de ele, dosarele plecau înapoi la Serviciul Român de Informații, pentru că noi n-avem voie să ținem documentele acolo și evident că îți făceai o notiță sau două pe principalele teme care erau ridicate și pentru care trebuia să cauți rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile și așteptai rapoartele cu măsurile de realizare”, a mai spus acesta pentru RFI.
 
De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a facut astăzi primele declaraţii în scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Invitată în studioul Radio Europa FM, șefa DNA a vorbit despre activitatea instituţiei pe care o conduce, dar şi limitele intervenţiei sale.
 
„Aș vrea să reamintesc tuturor că în ultimii doi ani am tras semnale de alarmă în ceea ce privește sistemul de sănătate și ce trebuie să facă statul român în acest domeniu. Avem mai multe investigații deschise și finalizate pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut dosare privind achizițiile de aparatură, medicamente, achiziții pe diverse substanțe sau necesități, cum ar fi oxigenul. Dar DNA nu are competență pe lucruri care țin de sănătatea publică, ci pe corupție. Am avut discuții cu procurorul general despre acest caz și am făcut schimb de informații privind dosare de la noi”, a precizat șefa DNA.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii