Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Națională a Ambulanței. Istoric. Cine a stabilit ziua. Cine conduce Ambulanța Constanța

ro

28 Jul, 2016 06:25 4067 Marime text
28 iulie este Ziua Naţională a Ambulanţei, stabilită în luna februarie 2015, când Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege în acest sens.
 
Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat pe străzile Bucureştiului în 28 iulie 1906, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medicii interni şi sanitari, instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici, cel care întemeiase în acelaşi an Societatea de Salvare.
Prima Societate de Ambulanţă din Balcani a fost înfiinţată de prof. dr. Nicolae Minovici în anul 1906, pe modelul primei staţii de salvare care funcţiona deja la Viena.
Serviciul de Salvare a fost funcţionat sub deviza "Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor"şi a fost condus timp de 35 de ani de prof.dr. Nicolae Minovici care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi.

Despre SAJ Constanța
Serviciile de ambulanță județene au ca scop principal acordarea asistenței medicale de urgență și transportul medical asistat, utilizând, după caz, personal medical superior și/sau mediu calificat la diferite niveluri, precum și conducatori auto formați ca ambulanțieri, potrivit paginii oficiale a instituției din Constanța.
 
Serviciul de Ambulanță Județean Constanța are în organigramă personal medical cu studii superioare, personal medical cu studii medii, ambulanțieri, operatori registratori de urgență și dispeceri/radiotelefoniști, precum și alte categorii de personal necesare funcționării compartimentelor sale.
În componența SAJ Constanța sunt substații la Constanța (medici-11), Băneasa (1), Cernavodă, Eforie Sud (5), Mangalia (3), Medgidia și Năvodari (3).
SAJ Constanța este condus de un comitet director alcătuit din dr. Vasile Popescu - manager general, dr. Ionuț Cealera - director medical, ec. Florenta Hariton - director economic, as. Viorica Filoftia Dobrescu - asistent șef, ing. Marian Șarpe - director tehnic.
Ambulanța Constanța își are sediul în strada Bravilor nr. 1 iar purtătorul de cuvânt al instituției este medicul Claudia Diana Tatarici


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii