Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua lui Traian Băsescu. Moşit de două bunici. Chestiuni mai puţin ştiute. Cu cine a fost coleg la Academia Navală

ro

04 Nov, 2015 03:44 3190 Marime text
Traian Băsescu s-a născut la data de 4 noiembrie 1951 în casa familiei din Basarabi, azi Murfatlar, regiunea Constanța atunci, fiind moșit de cele două bunici.

Mama sa, Elena, s-a născut în 1929 și a copilărit alături de opt frați în Basarabi. Tatăl său, Dumitru Băsescu, s-a născut în 1925 și era originar din satul Podu Hagiului, comuna Gorban, Iași, de profesie muncitor, selectat de Partidul Comunist Român pentru a absolvi o școală militară. Dumitru Băsescu a terminat în 1949 cursurile Școlii de Ofițeri de la Sibiu, unde a fost coleg cu Victor Stănculescu și Vasile Milea, avansați în timpul regimului comunist la gradul de general, cu funcții cheie în guvernul Constantin Dăscălescu. Tatăl și mama lui Traian Băsescu s-au cunoscut după ce tânărul ofițer Băsescu a fost repartizat în 1949 la Regimentul 18 de Tancuri din Basarabi.

În 1957 Dumitru Băsescu, în urma unei avansări, a fost transferat la o unitate militară din Iași. La Iași Traian Băsescu a terminat școala primară, iar primul an de gimnaziu l-a urmat la Liceul Costache Negruzzi. În 1963 familia Băsescu se mută la Bacău datorită detașării tatălui său, colonel de armată, la o unitate din oraș. Acolo Traian Băsescu fost elev al Școlii Numărul 5 (Școala Generală „Alexandru cel Bun") și al „Liceului Lucrețiu Pătrășcanu" (în prezent Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”).

Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină Mircea cel Batrân din Constanța, Facultatea de Navigație, Secția Comercială. S-a căsătorit cu Maria Băsescu, cu care are două fete, Ioana, născută în 1977, și Elena, în 1980. În anul 1995 a absolvit cursurile avansate în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat. Tatăl său, Dumitru Băsescu, a decedat în anul 2002, în urma unei afecțiuni cardiace, iar mama sa, Elena Băsescu, în anul 2010.

Activitate profesională și politică
Între 1981-1987 a fost comandant de navă în cadrul flotei comerciale a RSR. A fost membru al Partidul Comunist Român. După căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a putea face carieră în marina comercială. În perioada 1984-1987 a fost comandantul petrolierului Biruința. Începând cu 1987 a făcut parte din reprezentanța Navrom la Anvers. În anul 1989 a devenit director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcție pe care a îndeplinit-o până la Revoluția din 22 decembrie 1989.
În primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman, a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost numit în funcția de ministru al transporturilor în guvernele Petre Roman (2) (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991) și Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992). A făcut parte din consiliul de administrație al firmei Astra Vagoane Călători Arad, pentru o perioadă, în 1992.

Cu cine a fost coleg la Academia Navală
După cum menţionam în ediţiile anterioare, în anul 1976 au absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân" 214 studenţi, printre aceştia numărându-se şi actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, care a terminat Facultatea de Navigaţie, Secţia Civilă Transport Maritim. Printre foştii colegi de promoţie ai lui Băsescu se numără fostul şef al Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul cu trei stele Dorin Dănilă, fostul şef al Comandamentului Flotei, Mircea Rusmănică, dar şi fostul şef al Autorităţii Navale Române, Paul Brânză. De asemenea, preşedintele României a fost coleg de promoţie şi cu Gheorghe Bamboi, Constantin Şuteu - şeful Agenţiei Romtrans, Vasile Virgil Brudaru, Costel Iotov, Doru Alexe, Cătălin Nicolae Andreescu, Sorin Balaş, Victor Barbu, dar şi cu Gheorghe Horj - Lupu.






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CADRE MEDICALE 04 Nov, 2015 10:58 EL INVITA CADRELE MEDICALE SA PLECE DIN TARA,DACA SUNT NEMULTUMITE DE SALARII....ERAM TOTI IN MARE CRIZA SI TREBUIA SA SE FACA ECONOMII,PE CARCA OAMENILOR.