Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este ziua localității 2 Mai. Cine a botezat-o? De unde numele? Celebrități cu vile aici

ro

02 May, 2016 03:15 6395 Marime text
În această zi nu putem uita că în județul Constanța avem o localitate care se numește 2 Mai, singura, după cunoștințele noastre, cu acest nume din țară.
 
Satul 2 Mai, fondat și denumit așa după lovitura de stat de la 2 mai 1864 aparține de comuna Limanu. Este situat în estul județului Constanța, pe litoralul românesc, la 6 km de Vama Veche și la 5 km de Mangalia. În anul 2002 avea 2248 locuitori.
Conform Wikipedia, denumirea provine de la ziua de 2 mai 1864, când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. Numele (pe atunci Două Mai) i-a fost dat de Mihail Kogălniceanu, care a înființat localitatea în 1887, după ce cu 9 ani mai înainte Dobrogea de Nord fusese alipită României prin tratatul de la Berlin după ce fusese luată Imperiului Otoman la capătul războiului Ruso-Turc din 1877–1878.
Din alte surse, denumirea ar proveni de la cele „două maiuri”, unelte țărănești ce se foloseau în această așezare. Pe lângă pescarii greci, oierii români și crescătorii de cai tătari care aveau aici colibe și bordeie, primii locuitori sedentari au fost rușii scopiți din secta Răscolnicilor, persecutați în Imperiul Rus și refugiați aici în sec. XIX, după cum arată Eugene Pittard in "La Roumanie : Valachie - Moldavie - Dobrudja", Paris 1917, la pagina 299.
Între localitățile Doi Mai și Vama Veche, litoralul este teoretic ocrotit de o Rezervație naturală integrală (terestră și maritimă).
 
Celebrități cu case la 2 Mai

Nu puţine sunt vedetele sau oamenii politici care au ales să-şi construiască o casă pe faleza din 2 Mai. Ei sunt pe lângă norocoșii posesori ai unor minunate case de vacanță și vecinii regretatului regizor Sergiu Nicolaescu. Printre ei îi amintim pe Stela Popescu, Alexandru Arşinel, europarlamentarul PDL Monica Macovei, dar şi foşti ambasadori, precum şi un etnic german.
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, primarul de la Limanu, Nicolae Urdea, susținea că 20 de VIP-uri au case în zona unde se află locuința de vacanță a regretatului regizor și actor Sergiu Nicoleascu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii