Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este sărbătoare în armată. Ce categorie militară este omagiată astăzi. Când a fost înființată și de ce

ro

16 Nov, 2017 05:57 2784 Marime text
Potrivit Calendarului Tradițiilor Militare, ediția 2010, la 16 noiembrie, Armata României sărbătorește Ziua transporturilor militare.

Asta după ce în 1880, odată cu înființarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit și câte o companie de căi ferate, primele subunități de acest fel din Armata României.

Ulterior, în anul 1887, s-a înființat primul Batalion de Căi Ferate, iar în 1898,  s-a aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată.
 
Cu timpul activitatea de transporturi militare trece printr-o seride de reorganizări și în 1997, se înființează Secția Transporturi Militare din cadrul Direcției Logistice a Statului Major al Apărării.

La 1 august 2000, s-a constituit Centrul de coordonare a mișcării, în subordinea Statului Major General, iar la 1 septembrie 2000, secțiile de Transporturi Militare Teritoriale se transformă în birouri de Transporturi Militare Teritoriale.
 
După o perioadă în care Centrul de coordonare a mișcării a trecut fie în subordinea Comandamentului Logistic, fie în cea a Comandamentului Logistic Întrunit, la 1 februarie 2007, acesta a rămas în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit, cu toate că este structură specializată în subordinea Statului Major General (actualmente Statul Major al Apărării, n. red.), așa cum este stipulat în
Hotărârea de Guvern nr. 1035 din 2003, modificată și completată ulterior.

Trebuie să facem precizarea că organizarea unie astfel de structuri a fost necesară tocmai din necesitatea crescândă de deplasare a trupelor şi de asigurare a unor cantităţi apreciabile de materiale care au impus redimensionarea şi transformarea structurilor militare de transporturi.

În perioada celui de-al doilea Război Mondial, transporturile militare ajunseseră să aibă peste 50 de mii de oameni.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii