Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este prăznuit Sfântul Ioan Rusul. Cine a fost. Minuni săvârșite. Lăcașuri cu acest hram în județul Constanța

ro

27 May, 2016 03:12 5577 Marime text
Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Rusul, mărturisitor şi făcător de minuni de origine rusă, ce a trăit şi a pătimit în secolul al XVIII-lea în Turcia, unde ajunsese rob al otomanilor. 
 
Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. Sfântul Ioan Rusul a participat că soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului şi vândut unui ofiţer superior turc.
 
A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaşte momentul trecerii sale la cele veşnice. Preotul care l-a împărtăşit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtăşanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. După ce s-a împărtăşit, a trecut la cele veşnice, în anul 1730.
 
Mai târziu, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care îl împărtăşise în fiecare sâmbătă, şi i-a descoperit că trupul sau este întreg şi neputrezit. Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Rusul şi le-a aşezat în biserica "Sfântul Gheorghe”.
În 1832, Osman Pasă a jefuit biserica "Sfântul Gheorghe” şi a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se răzbune pe creştini. Trupul sfântului s-a mişcat, în mijlocul flăcărilor, că şi cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a rămas numai o negreală de la jar şi de la fum, negreală care se păstrează şi astăzi că mărturie a întâmplării de atunci.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.
 
Lăcașuri în județ cu hramul Sfântului Ioan Rusul
Astăzi, cu acest prilej, începând cu ora 08.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Rusul” din Ovidiu (lângă podul de cale ferată).
Mâine, de la ora 08.00, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din proximitatea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa (cariera de piatră). 
Înfiinţat în anul 2015, aşezământul monahal are ca al doilea hram „Duminica Sfinţilor Români”.

Lăcaș sfânt cu acest hram mai cunoaștem și mănăstirea Strunga (comuna Oltina, sat Răzoare), unde există biserica mică, Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul (27 mai).
Pe locul unde se află construită bisericuța în anul 1836 a existat o casă de rugăciune ridicată din nuiele care, în anul 1934, a fost demolată și construită pe fundația de piatră existentă actuala bisericuță a satului.

Totodată și la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Capela din incinta bazei de tratament poartă hramurile Sf. Mc. Ioan Rusul şi Sf. Mc. Dr. fără de arginţi Epictet şi Astion. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii