Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis „Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat”

ro

27 Aug, 2015 14:42 1012 Marime text
 
Președintele Klaus Iohannis afirmă că angajamentul referitor la creșterea bugetului pentru Apărare este esențial să fie respectat, indiferent de contextul politic, arătând că în acest an trebuie îndeplinite câteva priorități în ceea ce privește Strategia Națională de Apărare, și anume un plan de aplicare, un ghid și unificarea legislației în domeniul securității naționale, informează Agerpres.

„România a intrat într-o nouă etapă și în ceea ce privește politica sa de securitate, o etapă care întărește, consacră și extinde angajamente deja asumate, dar în același timp adaugă noi direcții de preocupare și acțiune. Odată cu aprobarea de către Parlament a Strategiei Naționale de Apărare a Țării, România și-a definit direcția și viitorul nu doar în raport cu partenerii externi, ci și cu propriii cetățeni. Astăzi nu privim securitatea națională ca pe o chestiune abstractă și îndepărtată, ci ca pe una cu impact asupra vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Am afirmat că Strategia este o declarație pe care România o face public, ca națiune și ca stat. De aceea, este important ca demersurile noastre în continuare să fie expresia concretă a acestei declarații. Fără acțiune constantă și coerentă, fără promisiuni onorate, fără management riguros și fără coordonare între instituții vom rămâne mereu la bune intenții și jumătăți de măsură. Știm cu toții aceste lucruri, le-am văzut mult timp", a spus Iohannis, joi, la Conferința organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale pe tema Strategiei Naționale de Apărare.

El a indicat că din acest punct de vedere există câteva priorități până la finele acestui an, toate implicând dialog și parteneriat între diferite instituții.

„În primul rând, Strategia Națională de Apărare va trebui urmată și dublată de un plan de aplicare la nivelul tuturor autorităților cu atribuții în domeniu și vizate de cadrul stabilit prin conținutul acesteia. Tot în aplicarea Strategiei va fi nevoie de un Ghid care să asigure o unitate de abordare și interpretare și să nu lase loc ambiguităților. În al doilea rând, va trebui să ne gândim la unificarea, corelarea și actualizarea legislației în domeniu. Acest rol revine partidelor și Parlamentului, dar ca președinte sunt serios preocupat ca România să aibă un cadru normativ coerent, clar și adaptat realităților în materie de securitate națională. În secolul XXI România nu își mai poate permite să opereze decât cu rigoare, iar acest lucru începe de la definirea legislației. În fine, dar nu în ultimul rând, cred că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanțe. Consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO și UE și intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naționale de securitate pe care Strategia le afirmă", a declarat șeful statului.

Președintele Iohannis a arătat că România și-a asumat angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susține procesele de stabilizare, reformă, democratizare și integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă și prosperă, nu doar în interiorul NATO și al Uniunii Europene, ci și în vecinătatea acestora.

„Trebuie să dovedim că, pe lângă apartenența noastră la NATO, avem și capabilitățile necesare pentru a participa la apărarea colectivă. Acordul pentru creșterea la 2% din PIB a bugetului pentru Apărare, semnat de toate partidele, a fost semnalul de responsabilitate pe care România l-a dat către partenerii săi. Respectarea lui va fi semnalul de seriozitate", a adăugat el.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii