Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemia Mondiala de gripa din 1918 a fost provocata de trei gene

ro

30 Dec, 2008 19:11 1465 Marime text

Epidemia mondială de gripă din anul 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, a fost provocată de un grup de trei gene, informează cercetătorii de la Universitatea Wisconsin din SUA, citaţi de Realitatea.net. Astfel, epidemia a fost cauzată de genele PA, PB1 şi PB2, care au permis virusului gripal să invadeze plămânii şi să provoace pneumonie.

Cercetătorii din Statele Unite, care au colaborat cu cei de la universităţile japoneze din Kobe şi Tokyo, au folosit pentru teste dihori sălbatici, datorită faptului că, la aceste animale, gripa se dezvoltă la fel ca la oameni. Pentru a descoperi cauza epidemiei, cercetătorii au amestecat mostre ale tulpinii de gripă din 1918 cu viruşi gripali din zilele noastre.

Cercetătorii sunt încrezători că descoperirea lor va sprijini crearea noilor medicamente contra gripei şi că se va ajuta la descoperirea mutaţiilor virusului care pot transforma o gripă obişnuită într-o epidemie periculoasă. În mod obişnuit, gripa cauzează o infecţie a căilor respiratorii, care afectează nasul şi gâtul, dă febră şi dureri musculare. În formele grave, gripa duce la pneumonie.

Autopsiile persoanelor decedate în 1918 arată că multe dintre victimele care erau tinere şi sănătoase înainte de izbucnirea epidemiei, au decedat din cauza unei pneumonii severe. Potrivit virusologilor, posibilitatea apariţiei unei noi epidemii mondiale de gripă este destul de ridicată, însă nimeni nu ştie când se va întâmpla acest lucru şi ce tulpină a virusului o va provoca. Principalul "suspect", cred specialiştii, citaţi de Realitatea.net este virusul gripei aviare H5N1.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii