Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

enational.ro UTI, culoar de intrare în Europa pentru refugiaţi! Gaură în Portul Constanţa la frontieră estică a UE

ro

25 Sep, 2015 10:58 2037 Marime text
Fără putinţă de tăgadă, Europa nu a mai cunoscut o isterie precum cea declanşată de actuală criză a refugiaţilor nici măcar pe vremea Războiului Rece. Mai ales acum când, după primele mesaje de bun venit, marea majoritate a statelor europene nu mai ştiu ce garduri să construiască şi ce puncte de trecere a frontierei să blocheze pentru a stopa, fie şi într-o mică măsură, afluxul de imigranţi din Orient.
Mai mult chiar, în unanimitate, toate guvernele ţărilor europene s-au declarat de acord să umble serios la propriile bugete, pentru a alocă sume astronomice în vederea prevenirii acestui fenomen care ameninţă însăşi existenţa Uniunii Europene. Uniune care, să nu uităm, are o bună parte din frontieră să externă tocmai pe teritoriul României. Şi care, de bine, de rău, este oarecum securizată. Mai puţin însă o bună bucată din Portul Constanţa unde, în schimbul a 60 de milioane de euro, controversată firma UTI se angaja încă din 2004 să construiască un gard metalic care să închidă ermetic spaţiul comunitar. Iată însă că a trecut peste un deceniu şi gardul UTI care securizează frontieră estică a Uniunii Europene o fi el unul sublim, dar lipseşte cu desăvârşire. Şi, în timp ce refugiaţii pot trece pe aici liberi că păsările cerului, cei de la UTI se angajează că de-abia în 2024 vor preda şi ei gardul autorităţilor competenţe.
 
Raportul Trident
 
portu 1 UTI, culoar de intrare în Europa pentru refugiaţi! Gaură în Portul Constanţa la frontieră estică a UE
Frontieră estică a UE din Portul Constanţa este păzită de un gard care nu există!
În anul 2004, Compania Naţională a Porturilor Maritime SĂ Constanţa a încheiat cu firma UTI un contract în valoare de 60 de milioane de euro în vederea asigurării perimetrale prin construcţia unui gard metalic. Care, culmea, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană avea să devină, implicit, şi parte concretă din frontieră estică a UE. Toate bune şi frumoase, mai ales că “rezerviştii” de la UTI se angajaseră nu doar să construiască gardul, dar şi să monteze camere de filmat ultramoderne şi monitoare de pe care să se urmărească în timp real tot ce mişcă aici. Numai că au început să treacă anii, conducerea Portului îşi plătea cu o încăpăţânare demnă de o cauza mai bună obolul către partenerul privat, numai că gardul nu se vedea deloc. Şi asta fără să fi fost construit între timp şi apoi furat de hoţii de fier vechi, cum s-a mai întâmplat prin alte locuri. Mai mult chiar, în anul 2007, Biroul “Trident” din cadrul Portului Constanţa înainta un raport strict secret mai mult decât alarmant, prin care se atrăgea atenţia asupra riscului neîndeplinirii criteriilor de aderare a României la UE din cauza că nu s-a montat “gardul estic”. Şi, că prin minune, au şi început să se bată primii ţăruşi. Numai că minunea nu a durat prea mult.
 
Pază la gardul lipsa
 
De altfel, după cum până şi presă locală a dezvăluit de nenumărate ori, Administraţia Portului continuă să plătească nu doar construcţia gardului, dar şi pază acestuia, deşi nu există niciun gard! Lucru dovedit şi de raportul Curţii de Conturi din 2011, când UTI încasase toţi banii pentru construcţie, dar primea şi sume uriaşe pentru pază gardului care însă, după cum au descoperit şi oamenii lui Nicolae Văcăroiu, nu fusese construit! Şi chiar dacă, pentru a scapă de aceste complicaţii fiscale, cei de la UTI au început să dea înapoi, cu târâită, contravaloarea sumei încasate de la statul român prin intermediul Administraţiei Portului, totuşi rămânem cu o mare problema: gardul sofisticat şi dotat cu super aparatură de monitorizare care în acte asigura securizarea frontierei estice a Uniunii Europene în zona Portului Constanţa nu există şi în realitate! Şi uite cum avem declarat către mai marii de la Bruxelles un obiectiv militar de importantă strategică că fiind gata de ani buni, în timp ce, în realitate, nici măcar nu s-a trecut la construcţia lui! Astfel că “frontieră estică” nu poate fi apărată nici măcar împotriva maidanezilor care se plimbă în voie pe aici, mai ales după ce vechiul gard a fost dărâmat, darămite în faţă unui eventual val de refugiaţi, că să nu mai vorbim de posibili terorişti! Şi asta pentru că, după cum îi este obiceiul, miliardarul Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, a luat banii de la stat, dar a uitat să mai şi presteze serviciile aferente contractului. Aşa că acum refugiaţii ar putea folosi în voie culoarul asigurat de UTI pentru intrarea fără oprelişti în Uniunea Europeană…


sursa text şi foto: enational.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii