Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elicopterul SMURD prăbuşit nu avea radar meteo. Se ridică probe. Autopsia s-a încheiat. Urmează repatrierea celor decedați

ro

03 Jun, 2016 12:27 2634 Marime text
Apar noi informaţii despre elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Ei bine, din ceea ce spun cei de la Inspectoratul General al Aviației Române, aparatul de zbor de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347 nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul aflat în funcţiune fără un astfel de dispozitiv. O echipă formată din procurori militari și specialiști, cercetează în regim de urgență locul unde s-a prăbușit elicopterul, fiind recoltate mai multe probe și identificați martori, după cum a anunțat astăzi Parchetul General. Între Parchetul General și Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea și desfășurarea cu operativitate a investigațiilor în cazul elicopterului SMURD prăbușit.
Totodată, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis autorităților judiciare din Republica Moldova o cerere de asistență judiciară internațională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe și mijloace de probă.
 

"În momentul de față, echipa de anchetă, formată din procurori militari și specialiști, participă la cercetarea la fața locului și desfășoară activități specifice acestei faze a procesului penal. Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei și a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice și de ADN. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgență, unele dintre aceste activități fiind în curs de desfășurare", informează Parchetul General.

 
În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
 
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne precizau, ieri, că aparatul de zbor era folosit la misiuni pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a unui acord încheiat între România şi ţara vecină în 2014 şi că acesta făcuse 12 astfel de zboruri în Moldova. În locul unde a avut loc accidentul, era în vigoare o avertizare cod galben de averse puternice, însoţite de grindină.Potrivit martorilor accidentului de elicopter în zonă ploua foarte tare atunci când pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor.
 

Întrebat despre dotarea cu radar meteo, Raed Arafat a declarat: "Aici, cei de la Aviaţie trebuie să vă răspundă. Era autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le are în faţă, el decide dacă abandonează misiunea".

 
Practic, acel radarul meteo ajută la evitarea anumitor zone calamitate. Aparatul nu te ajută să vezi terenul, ci vede doar norii. Singurul care îţi mai spune că te apropii de teren este un aparat special care lucrează cu GPS.
 
Premierul Dacian Cioloș a declarat, astăzi, că autoritățile moldovene ar fi de acord ca autoritățile române să preia complet controlul anchetei în acest caz.
 

"Am discutat ieri în două rânduri cu premierul Filip și cu domnul ministru Tobă, astăzi de dimineață și cu domnul ministru Voiculescu. Aseară s-au deplasat două echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistică, împreună cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astăzi de dimineață la locul faptei. Sunt acolo și au început activitatea împreună cu colegii moldoveni. Aseară și azi-noapte târziu s-a finalizat un protocol între Parchetul General din România și Parchetul General din Republica Moldova, care să permită specialiștilor români să participe la anchetă, și nu doar să asiste așa cum ar fi cazul dacă nu exista acest protocol. E foarte probabil, totodată, din câte am înțeles, autoritățile moldovene ar fi chiar de acord ca autoritățile române să preia complet controlul anchetei. Oricum, specialiștii noștri sunt acolo și au început deja activitatea", a spus Cioloș.

 
Șeful Executivului a precizat că trupurile celor decedați în accidentul aviatic vor fi aduse astăzi la Iași. Acesta i-a mulțumit omologului său moldovean, Pavel Filip, pentru ajutorul dat de autoritățile din Republica Moldova celor din România. Întrebat despre verificările făcute asupra aparatului de tip EC-135 prăbușit, secretarul de stat raed Arafat a precizat că: "ultima verificare mare a fost făcută în februarie, celelalte, toate la timp. Se fac verificări periodice, după 50 de ore de zbor, după 100 de ore."
 
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a ajuns în această dimineață, puțin după ora 08.30, alături de specialiști români în aviație, dar și criminaliști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în Republica Moldova, la locul în care ieri elicopterul SMURD s-a prăbușit.
 
În această dimineață, cercetarea la fața locului a fost reluată de echipe comune de specialiști români și moldoveni. În Republica Moldova a fost trimis și un laborator criminalistic dotat cu tehnică necesară pentru cercetarea unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor. Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor este dotată, printre altele, cu echipamente de fixarea fotografică și video, de măsurare, de iluminare perimetrală, sistem informatic de reconstituire 3D, materiale de fixare și marcare a probelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii