Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din Constanța au ieșit entuziasmați de la proba de Limba română a Evaluării Naționale

ro

22 Jun, 2015 13:05 2117 Marime text
 
Peste 6.600 de elevi constănţeni care au terminat gimnaziul au intrat în febra Evaluării Naţionale în judeţul Constanţa. Azi au dat proba la Limba şi literatura română.
 
La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă”, “bucurie” ,“venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe.
 
De asemenea, pe baza aceluiaşi text, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.
 
La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere - articolul “E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-a fost testată capacitatea de a înţelege un text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică: au avut de analizat morfologic cuvintele “românească” şi “garderobă” şi sintactic cuvintele “patru”, "în", "se" şi “ia”. În plus, elevii au avut de identificat o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ “care”.
 
Iată primele reacţii, la ieşirea din examen. Cristina, absolventă a clasei a VIII-a a Colegiului Național „Regina Maria” din Constanța a declarat că proba scrisă la Limba și literatura română „a fost simplă”. De aceeași părere este și  colega Cristinei, Roxana, de asemenea absolventă a Colegiului „Regina Maria”. „Suntem primii care am ieșit, la gramatică ne-au căzut propoziția subordonată, cauzala și completiva indirectă și antonime pentru cuvintele «frumoasă», «bucuroasă» și «a veni»“, povestesc fetele.
 
La Liceul Teoretic „Ovidius” am stat de vorbă cu Ștefan, care doar ce susținuse proba la Limba și literatura română. Vizibil entuziasmat, absolventul clasei a VIII-a a declarat: „Examenul a început la 9 fix, am avut de redactat o compunere narativă despre o zi de sărbătoare”. Lui Ștefan, proba nu i s-a părut deloc grea, din contră, acesta susține că a fost „super ok”.
 
La Școala Gimnazială  Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Daniel și Anton,  proaspeți absovenți ai ciclului gimnazial, spun că proba susținută astăzi s-a derulat fără incidente, iar subiectele li s-au părut foarte accesibile. 
 
Narcis MEMET şi Mihnea-Florin DULAMĂ, studenți ai Facultății de Litere, Specializarea Jurnalism, Universitatea Ovidius Constanța.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ, PROBA DE LIMBA ROMÂNĂ
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii