Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii constănţeni cer finanţarea corespunzătoare a sistemului educaţional în 2015

ro

10 Dec, 2014 07:22 1195 Marime text
Asociaţia Elevilor din Constanţa, singura organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, trage un semnal de alarmă, astăzi, 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, asupra unui drept fundamental, dreptul la educaţie de calitate, drept consfiinţit şi de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

„Tragem un puternic semnal de alarmă şi afirmăm că nu putem avea un învăţământ de calitate în condiţiile în care nu se acordă un procent corespunzător din PIB. De aceea, solicităm imperios Guvernului României să respecte art. 8 din Legea educaţiei naţionale şi să prevadă în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015 un procent de  6% din PIB pentru educaţie. Acum mai bine de un an, pe 13 noiembrie 2013, peste 300 de elevi şi studenţi din judeţul Constanţa au ieşit în stradă şi le-au cerut guvernanţilor să finanţeze în mod corespunzător educaţia. De asemenea, pe 17 noiembrie a.c., de Ziua Internaţională a Elevilor şi Studenţilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa a lansat public un raport privind liberul acces la educaţie în judeţul Constanţa, trăgând un semnal de alarmă faţă de consecinţele subfinanţării“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei.


„Pentru că educația este subfinanțată, elevii şi profesorii au de suferit. Cunosc adolescenți care au abandonat şcoala pentru că părinții nu îşi mai permiteau să îi trimită la cursuri. Finanțând corespunzător educația şi eliminând politizarea din şcoli, România ar putea avea un sistem educațional adecvat cerințelor actuale“, a declarat preşedintele Asociaţiei, Andrei-Eduard Burghelia.


„Nu putem avea un învăţământ de calitate, în condiţiile în care acesta este subfinanţat. Subfinanţarea educaţiei produce efecte grave în rândul elevilor, printre acestea aflându-se: existenţa aşa-zisului fond al clasei/şcolii, lipsa infrastructurii şcolare, lipsa manualelor şi decontarea insuficientă a navetei elevilor, astfel fiind viciat liberul acces la educaţie al elevilor, aşa cum am precizat şi în raportul lansat de Ziua Internaţională a Elevilor şi Studenţilor“, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Constantin - Alexandru Manda.


Despre Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța este singura organizație reprezentativă a elevilor din județul Constanța, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, de a promova drepturile și de a stimula participarea acestora la actul educațional. Asociația Elevilor din Constanţa a fost fondată în anul 2013 și în prezent este singura organizație reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaților.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii