Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune de peste 30 de milioane de euro Dragonul Roşu, "călcat" de mascaţi (video)

ro

26 Jun, 2015 15:03 11305 Marime text
 
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat un lanţ de 70 de firme controlate de doi fraţi de origine turcă, prin intermediul cărora, din 2013 până în prezent, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 31 milioane euro (140 de milioane de lei).
 
Concret, în principal din Turcia şi China se importau bunuri (produse textile, mase plastice, detergent, produse chimice, electronice şi electrocasnice) şi se declarau preţuri mult subevaluate. Ulterior, mărfurile se comercializau fără acte de provenienţă în complexuri specializate în comerţul angro, sau, prin firme tip “fantomă”, către distribuitori sau mari retaileri.
 
În cauză au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 26.06.2015, au dispus efectuarea de percheziţii în complexurile comerciale Dragonul Roşu, China Town, Sam Expo şi Smart Expo. La această acţiune participă 120 de inspectori antifraudă împreună cu efective de poliţişti şi jandarmi.
 
Complexul Dragonul Roşu, care găzduieşte peste 5.500 de magazine are un istoric bogat în controale şi amenzi, dar evaziunea a continuat de fiecare dată, indiferent de sanciunile applicate, conform hotnews.ro.
 
În aprilie 2015, inspectorii ANAF au aplicat amenzi în valoare de 1,287 milioane lei, în urmă unui control la Dragonul Roşu 3, confiscând bunuri şi bani în valoare totală de 255.447 lei, dintre care 200.000 lei în numerar şi bunuri în valoare de 55.447 lei.
 
Potrivit unui comunicat de atunci al ANAF, "pentru 57 de standuri s-a dispus măsură sigilării în vederea păstrării integrităţii bunurilor, până la finalizarea verificărilor".
 
În februarie 2015, trei cetăţeni chinezi au fost arestaţi iar alţi 12 şi un român au fost puşi sub control judiciar în dosarul de evaziune de la Dragonul Roşu, cu un prejudiciu estimat la 100 de milioane de dolari.
 
Procurorii au reţinut în acest dosar 15 cetăţeni chinezi şi un român, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre aceştia trei chinezi fiind arestaţi, iar restul suspecţilor fiind puşi sub control judiciar.
 
Totodată, alţi doi cetăţeni chinezi sunt căutaţi, iar cererea procurorilor de arestare preventivă în lipsa a acestora va fi judecată luni de Tribunalul Ilfov.
 
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2014 - ianuarie 2015, mai mulţi cetăţeni chinezi, împuterniciţi ai unor societăţi fantomă, au colectat zilnic încasările provenite din evaziune fiscală de la mai multe standuri situate în complexul comercial Dragonul Roşu. În ziua colectării, banii erau depuşi la banca şi, prin ordine de plata ce aveau la baza operaţiuni fictive - "avans pentru marfă" -, erau transferaţi definitiv unor societăţi comerciale din China, valoarea acestor transferuri ridicându-se la suma de 74.542.760 de dolari.
 
Banii colectaţi de la firmele din Dragonul Roşu erau obţinuţi în urmă săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât nu erau înregistrate în contabilitate toate încasările obţinute din vânzarea mărfurilor, în vederea ascunderii provenienţei reale a stocurilor de marfă şi a sustragerii de la plata TVA-ului şi a impozitului pe profit, fiind obţinute documente de provenienţă (facturi fiscale) false emise în numele unor societăţi care nu au avut niciodată relaţii comerciale cu acestea, mai spun procurorii.
 
Prin urmare, gruparea chineză, cunoscând că aceste sume provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, se ocupă de transferul lor în China, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.
 
În vederea recuperării acestuia, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi societăţilor în cauza, fiind sigilate de asemenea un număr de 10 standuri şi 10 depozite din Dragonul Roşu, fiind, astfel, recuperată o parte din prejudiciu, în cuantum de 300.000 de dolari.
 
Compania Dragonul Roşu SA, membră a Niro Group, a fost înfiinţată în anul 2003. Este format din Dragonul Roşu 1, Dragonul Roşu Megashop (clădirea etalon a zonei), Dragonul Roşu 3,(specializat pe încălţăminte),
Lumea Copiilor (complex comercial dedicat copiilor), Dragonul Roşu 5 şi Dragonul Roşu 6 (două pavilioane noi, reconstruite în urmă incendiului din vara anului 2010), Dragonul Roşu 7, Dragonul Roşu 8 şi Dragonul 9 - CASĂ DESIGN (dedicat articolelor pentru casă).

Citeşte şi PERCHEZIŢII LA MEMBRII UNEI REŢELE DE EVAZIONIŞTI ŞI CONTRABANDIŞTI, ÎN ILFOV ŞI CONSTANŢA





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii