Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragnea spune că nu există nicăieri în lume schimbarea sistemului electoral înainte de alegeri

ro

11 Feb, 2016 00:03 1414 Marime text
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în această seară, la România Tv, că există argumente pro și contra atât pentru organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin, cât și în două, dar a arătat că o astfel de dezbatere ar trebui organizată anul viitor, nu într-un an electoral.
 
În opinia sa, "e puțin suprinzător că un premier tehnocrat, care n-a fost votat de cetățeni, vorbește deja ca și cum ar avea o legitimitate foarte mare, cum are președintele Iohannis.''
 

''Eu aș fi mai rezervat în a face astfel de afirmații, pentru că societatea nu s-a exprimat. Milioanele de simpatizanți ai PSD-ului, ALDE, ai UNPR-ului, UDMR au altă opinie. Eu de aia spun - oricine trebuie să fie rezervat când se trezește vorbind în numele societății, în numele poporului. Era unul care vorbea în numele poporului. (...) Facem un tur la comune, facem două tururi la orașe, trei tururi la municipii și la București, atâtea tururi cât să iasă Cristian Bușoi. Vorbind serios, nu ne opunem pentru două tururi, numai că s-a stabilit în România, dincolo de Comisia de la Veneția (...) - cu un an înainte de alegeri nu se mai modifică sistemul electoral. Este un precedent periculos. (...) Nu cumva poate veni dl. Cioloș în septembrie, când liberalii o să constate după înfrângerea de la locale că stau și mai jos în sondaje, cu modificarea legii alegerilor parlamentare?", a susținut liderul PSD.

 
Pe de altă parte, Dragnea a anunțat că PSD se va uita cu foarte mare atenție ce vor face noii prefecți, de unde vor fi aduși, cum se vor comporta.
 
În ceea ce privește proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, Dragnea spune că a fost denumit "legea defăimării" pentru "a se încerca să se spună că este o lege negativă".
 

"Nu este "legea defăimării', și fac această precizare pentru că este importantă. S-a tot promovat această denumire, care de fapt nu este numele legii, pentru a se încerca să se spună că este o lege negativă. Nu, este o lege profund pozitivă, cu o abordare pozitivă. Toate criticile pe care probabil le-au făcut cu bună credință peste 95 % dintre cei care au reacționat, care au fost generate de unele prevederi din forma inițială a legii, au fost scoase prin amendamentele depuse de mine, pentru că spiritul și scopul legii este cu totul altul. Este liber atacul la politicieni", a spus Dragnea.

 
El a adăugat că, în privința amendamentelor care clarifică textul legii, " a existat o bâlbâială a Comisiei juridice din Camera Deputaților.
 

"Din păcate, aceasta este o bâlbâială a Comisiei juridice din Camera Deputaților - că nu a pus de ieri raportul pe site-ul Parlamentului, care surprindea amendamentele adoptate, și nici nu a trimis raportul de ieri la deputați. Nu mai există niciun fel de prevedere care să poată să pună măcar sub semnul întrebării libertatea de exprimare, nici pe rețelele de socializare, nici în presă. (...) Îmi asum vina Camerei Deputaților care nu a pus la timp pe site aceste modificări, cine le va citi cu atenție o să vadă că, de fapt, temerile nu mai au bază în lege ", a precizat liderul PSD.

 
În ceea ce privește noutatea acestei legi, Liviu Dragnea a subliniat că aceasta constă în promovarea spiritului și demnității umane prin toleranța prin educație.
 

"Până acum, toată legislația în materie avea caracter coercitiv, sancționatoriu. (...) Nu cred că putem uita ceea ce s-a întâmplat în România în 1990, la Târgu Mureș. Nu cred că nu înțelegem și nu vedem ce se întâmplă în lume, când și acum în urma unor războaie etnice și culturale, mor sute de mii de oameni și, din păcate, nu se termină. (...) România este o insulă de stabilitate și de toleranță, trebuie să o păstrăm așa. Această lege nu urmărește să dea amenzi. (...) Are un singur articol care definește defăimarea. (...) Este foarte important să inducem copiilor noștri sentimentul de toleranță", a spus Dragnea.

 
Ca argument, liderul PSD spune că niciodată nu se poate ști dacă "unii bine instruiți nu pot genera un fenomen de masă" împotriva unor grupuri religioase, etnice, dezbinare care ulterior nu se mai poate repara.



Sursa foto: europeanul.eu 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii