Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Doina Păuleanu şi-a lansat un album, la Muzeul Cotroceni

ro

19 Jan, 2016 21:01 2376 Marime text
 
Director al Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu a lansat, în această seară, la Muzeul Național Cotroceni, albumul "Regalitatea și Marea" ce îi poartă semnătura, un volum care se referă exclusiv la regele Carol I și regina Elisabeta și se concentrează în jurul proiectului de a moderniza Dobrogea și, implicit, Constanța. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și Editura Monitorul Oficial.
 
Scriitorul Andrei Pleșu, care a mărturisit că a întâlnit-o pe autoare, în urmă cu 50 de ani, în timpul studiilor universitare, a apreciat că "reușita principală a cărții este aceea că nu este doar un text, dar și un obiect frumos, realizat la un nivel maxim de profesionalism, savantă și frumoasă, temeinică și fermecătoare". În opinia acestuia, cartea, "un omagiu adus lui Carol I, un personaj fără de care România n-ar fi existat", este "o istorie a Dobrogei, după ce aceasta a fost recuperată de statul român, după cucerirea independenței", o lucrare "cu trimiteri geopolitice extrem de actuale", realizată cu "o competență antropologică".
 
Directorul Muzeului Național Cotroceni, Cristina Verona Tobi, a menționat, potrivit Agerpres, că evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la înființarea instituției gazdă, de-a lungul timpului aceasta organizând numeroase acțiuni dedicate regalității. Ea a sugerat că, în perspectiva alegerilor locale, aceia care își doresc în viitor să conducă regiunea ilustrată în carte să citească lucrarea dr. Doina Păuleanu.
 
La eveniment a fost prezent și consilierul pe educație și cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, cea care a elogiat personalitatea autoarei albumului, precum și Anca Ivașcu — redactor-șef al editurii, care a evidențiat bogatul material documentar al lucrării — cărți, gravuri, note de călătorie. "Autoarea te face să te întorci în timp, să retrăiești acolo", a spus Ivașcu, menționând că din carte reiese "lecția reperului respectului interetnic impus de regele Carol I".
 
Doina Păuleanu a mărturisit că lucrarea vine în suita altor lucrări de antropologie locală, că a pornit de la ideea că revenirea Dobrogei la patria mamă a fost foarte dorită de Carol I, care considera că este foarte important ca țara să aibă ieșire la mare, "un proiect de țară a cărui grandoare nu va mai putea probabil să fie egalat": "Vorbesc, în acest volum, despre tot ce s-a întâmplat în Constanța, în Dobrogea, din punct de vedere al investițiilor, prin deciziile Regelui, ale Guvernului și ale prefecților care s-au succedat: catedrală, Moscheea Carol I, faleza, Cuibul Reginei. Cu alte cuvinte, despre planurile lui Carol I legate de dezvoltarea și de sincronizarea Constanței, a Dobrogei cu valorile europene".
 
Doina Păuleanu este doctor în istorie și a publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie și management cultural.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii