Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv Doi poliţişti ai Gărzii de Coastă condamnaţi la aproape 20 de ani de închisoare

ro

10 Jun, 2015 13:35 5643 Marime text
Deferiţi Justiţiei de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Florin Peţeanu şi Ionuţ Adrian Ioana, lucrători în cadrul Poliţiei de Frontieră - Garda de Coastă, au fost condamnaţi la ani grei de detenţie de judecătorul Cristian Lungu, din Judecătoria Constanţa. Ionuţ Adrian Ioana a primit nouă ani de închisoare pentru infracţiunii de contrabandă şi alţi trei ani pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Ulterior contopirii, instanţa i-a aplicat poliţistului pedeapsa de zece ani de închisoare. Florin Peţeanu a luat şapte ani de închisoare pentru complicitate la contrabandă.

În prezenta cauză, Stelian Tocia a luat pedeapsa de 12 ani şi 6 luni de închisoare, Cristian Liciu s-a ales cu 10 ani şi 4 luni de închisoare, Ivanov Kiril Ivanov şi Marian Cătălin Afrenie au luat câte 8 ani, iar Vasile Valentin Stavilă s-a ales cu 6 ani de închisoare.

Condamnările nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu contestaţie.

Comunicat oficial al Parchetului Curţii de Apel Constanţa

„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, împreună cu  lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Constanța şi  Gărzii de Coastă, Serviciul C.M.I.I.T., cu suportul tehnic și informativ al Direcției de Informații și Protecție Internă – Serviciul de Informații și Protecție Internă Constanța, au continuat administrarea actelor de urmărire penală privind instrumentarea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în referire la fapta din noaptea de   3/4. 03.2014, când a pătruns în România din Bulgaria, prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche un auto tir cu 800 baxuri  de ţigări marca MARBLE, şoferul acestuia beneficiind de complicitatea agentului de poliţie de frontieră P.F., care încălcându-şi atribuţiile de serviciu nu a predat inspectorului A.N.A.F., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciul în P.T.F., documentele mărfii şi mijlocului de transport, în vederea implementării în aplicaţia „trafic control”.

În aceeaşi noapte, încălcându-şi atribuţiile de serviciu, agentul de poliţie de frontieră P.F., a dispus ca un mijloc de transport, tip autodubă, faţă de care exista bănuiala că transportă ţigări de contrabandă, prin metoda „capac”, (camuflare cu suluri din vată de sticlă), după pătrunderea în România a auto tirului, să fie returnat în Bulgaria, din cauza neînţelegerii cu un alt inculpat din cauză, fără a fi constatat şi înregistrat litigiu de trafic, în conformitate cu Regulamentul de efectuare a controlului cu o singură oprire şi de funcţionare a punctului comun de trecere a frontierei Vama Veche – Durankulak la frontiera româno – bulgară şi Dispoziţia Inspectorului General a I.G.P.F.

Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că şi agentul de poliţie de frontieră I.I.A., din cadrul P.T.F. Vama Veche, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu cu privire la controlul mărfurilor pe sensul de intrare în România, în noaptea de 24/25.01.2014, a permis intrarea pe teritoriul României a aceluiaşi auto tir, condus de şoferul bulgar I.K.I., încărcat cu ţigări de contrabandă, utilizând metoda „capac”, (camuflare cu paleţi cu sticle goale).

În sarcina agentului de poliţie de frontieră I.I.A. s-a mai reţinut că, în perioada ianuarie – februarie 2014, în mod repetat şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, aducând la cunoştinţa unor persoane fizice, printre care şi  unui inculpat din cauză, date cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii de control suplimentar dispus de conducerea Gărzii de Coastă în P.T.F. Vama Veche şi Negru Vodă.

În cauză mai sunt efectuate acte de urmărire penală şi faţă de inculpatul civil L.C., în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la contrabandă cu ţigări, întrucât în perioada decembrie 2013 – martie 2014, l-a ajutat pe inculpatul T.S. cu sume de bani, în vederea procurării ţigărilor de contrabandă şi a comercializării lor pe teritoriul României, în schimbul obţinerii, fie a unui beneficiu bănesc, fie a primirii unor cantităţi de ţigări de contrabandă.

La propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, la data de 22.03.2014, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Constanţa a dispus arestarea preventivă a cetăţeanului bulgar I.K.I., pe o durată de 30 de zile.

La data de 26.03.2014, s-a dispus reţinerea agenţilor de poliţie de frontieră, inculpaţi P.F. şi I.I.A., pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de disp. art. 132 din Legea 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi respectiv art. 12 lit. b din Legea 78/2000, precum şi reţinerea inculpatului civil L.C., pentru comiterea infracţiunii de complicitate la contrabandă, prev. de disp. art. 48 alin. 1 C.pen., rap. la art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006, Codul vamal al României, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., urmând ca cei trei inculpaţi să fie prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa, cu propunerea de arestare preventivă, pe o durată de 30 de zile, în ziua de 27.03.2014“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Intrebare 11 Jun, 2015 19:26 Oare chiar erau de capul lor?
  • gimy 11 Jun, 2015 11:26 Păcat mare păcat erau băieti buni
  • Bodo 11 Jun, 2015 09:43 Pai pt cel care si-a omorat patronul,caz mediatizat la tv,care a luat 13 ani ce sa mai zicem?si iese cu buna purtare dupa 7ani...justitie dreapta,stat de drept...
  • Blacky 11 Jun, 2015 07:13 Dati-le salarii decente daca nu vreti coruptie in MAI.
  • Dr Petre Cusoveanu 10 Jun, 2015 22:44 Oameni buni! Nu este cam mare pedeapsa pentru contrabanda de 12ani si jumatate ? Sunt de-a dreptul stupefiat ... Pentru crima cat primea 145ani?
  • emil 10 Jun, 2015 18:54 Pt crima cred ca dadea mai putin