Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi angajaţi ai MAE, trimişi în judecată

ro

09 Nov, 2015 17:11 1626 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:
 BIȚICĂ NELU, la data faptelor șef birou administrativ la Accademia di România de la Roma (centru cultural român aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită,
și BIȚICĂ GABRIELA, la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, în calitate de angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, ar fi pretins pentru ei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, sume de bani și un autoturism pe care unul dintre aceştia din urmă îl avea la vânzare, pentru suma de 5.000 euro, în contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă şi centrul cultural către firma acestora. Inculpaţii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro. Primirea respectivei sume de bani, de către inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela,  s-a făcut în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în orașul Roma din Italia.
De menţionat este faptul că societatea comercială respectivă a executat mai multe lucrări de reparaţii şi construcţii la Accademia di România de la Roma, la Consulatul României de la Roma şi la Ambasada României din Italia.
Inculpații au pretins și primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuțiilor de serviciu, să atribuie în mod preferențial contracte și să îndeplinească acte, astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările și aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.
În luna iulie 2013, urmare a unui anunţ de lucrări pentru Accademia di România din Roma, firma respectivă a prezentat un deviz de efectuare reparații a 12 spații din incinta instituţiei în sumă inițială de 19.300 euro. Inculpatul Bițică Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii acelor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preț de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro, indicând punctual şi ce costuri să fie supraevaluate.
Societatea respectivă a prezentat în final un deviz  pentru suma de 24.300 euro, iar lucrările au fost executate şi facturate în două tranşe de 10.250 euro şi respectiv 14.050 euro.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat inițial, Bițică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro.
În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat în proprietatea inculpatei Biţică Gabriela  şi asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului Biţică Nelu.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii