Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea, posibila locatie pentru construirea unei centrale nucleare

ro

03 Feb, 2009 21:37 930 Marime text

Până la acest moment două locaţii, ţinute la secret de stat, se mai află în cărţi pentru construirea unei noi centrale nucleare care va avea între 2 şi 4 reactoare. 

Motivele care ar sta la baza acestui secret sunt destul de simple. Pe lângă importanţa strategică pe care noua centrală o are mai este vorba şi de chestiuni mai lumeşti. În primul rând statul se fereşte de speculanţii de terenuri care ar putea cumpăra acum şi vinde la suprapreţ la momentul în care s-ar decide începerea construcţiei, după 2020.

Potrivit antena3, până acum au fost luate în calcul nu mai puţin de 102 locaţii. Cele mai multe în Transilvania, dar şi din Moldova sau Dobrogea. O astfel de locaţie trebuie aleasă în funcţie de mai mulţi factori. Unul este existenţa unei ape cu debit mare - cum ar fi Dunarea sau Oltul, altul, locaţia trebuie să fie cât mai puţin expusă din punct de vedere seismic, cum ar fi Transilvania. Un al treilea factor aeste mărimea reţelei de electricitate din zonă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sugestie 04 Feb, 2009 08:20 o sugestie, convenabila din toate punctele de vedere, pt. amplasarea atit a combinatului siderurgic, cit si a centr. nucl. linga fluviu(debit apa dulce ca la cernavoda),ar infrumuseta locatia actuala parasita cu betoanele lui abandonate-dezolante, pe vechiul amplasament al combinatului siderurgic C A L A R A S I.
  • constructor canal 04 Feb, 2009 07:59 ati capiat, comparati un combinat siderurgic cu o centrala nucleara?! canalul, este sursa artificiala de apa dulce. el este alimentat de la o statia de pompe sau printr-o hidrocentrala de la cernavoda(care inca n-am vazut sa functioneze).el are ca parametrii proiectati necesitatile de apa pt. ecluzare,pt.anumita tranzitare(tone trafic) si pt.irigatii.nu si alte consumuri mari.(intrebati IPTANA Buc., proiectantul general) canalul in cazul unei avarii mari se poate goli nedorit de apa. ce face centrala nucleara, in cazul asta?-ramine fara apa de racire!bine ca nu v-ati gindit s-o amplasati la mamaia la hotel perla,la neptun la club bazin sau in constanta-in piata ovidiu,ca la techirghiol la apa "sarata" v-ati gindit deja. nu mai vorbim de turism.nu este suficienta rafinaria midia pe litoral? eject!centrala, centrala, unde-i centrala?. . . la spitalul din palazu. . .