Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA solicită arestarea preventivă în lipsă a lui Marko Attila

ro

28 Apr, 2015 13:33 1916 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia  de combatere a corupţiei au propus luarea măsurii arestării preventive în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării, a inculpatului MARKO ATTILA-GABOR, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infracțiuni).
La data de 9 aprilie 2015, inculpatul MARKO ATTILA-GABOR a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate,  cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei) (vezi comunicat 696/VIII/3 din 9 aprilie 2015).
Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că inculpatul MARKO ATTILA-GABOR s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat.
La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului României – Camera Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a inculpatului MARKO ATTILA GABOR.
La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul României – Camera Deputaţilor a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înştiinţat că Marko Attila-Gabor şi-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect.
 
Menționăm că actele de procedură efectuate în  cauză s-au desfăşurat în prezenţa apărătorilor aleşi ai inculpatului Marko Attila Gabor, participarea la această activitate permiţându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare.
 
Totodată, la data de 08.04.2015, în urma cererii formulate de către apărătorul ales al inculpatului  Marko Attila Gabor, i-a fost predat unuia dintre  apărătorii aleși ai inculpatului un suport optic conţinând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă, în dosarul penal .
 
Având în vedere că, în prezent, rechizitoriul şi dosarul de urmărire penală se află în procedura de cameră preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunerea de luare a măsurii de arestare în lipsă a fost înaintată, la data de 28 aprilie 2015,  aceleiaşi instanţe de judecată.
 
  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii