Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Rami Ghaziri, cetăţen francez, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene

ro

08 Dec, 2014 15:05 2725 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
GHAZIRI RAMI, cetăţean francez, asociat unic şi administrator al SC Agroli Group SRL Crevedia, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente:
- participaţiei improprii la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de  fonduri  din bugetul general al Uniunii Europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale).
 
SC AGROLI GROUP SRL, în sarcina căreia  s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri  din bugetul general al Uniunii Europene.
 
          În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
       În perioada  10 octombrie 2008 – 08 decembrie 2008, inculpatul Ghaziri Rami, în vederea accesării unor fonduri europene (F.E.A.D.R.), aferente derulării unui proiect privind construcţia unei  fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate de inculpat, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze și germane.
      De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.
      Ulterior, dosarul ce cuprindea “oferta cea mai avantajoasă” a fost depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit de către un angajat al  SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false.
       Scopul acestor acțiuni a fost acela de a obține, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei.
         În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra unui număr de 32 bunurilor imobile şi a unui autoturism de lux marca Ferrari FF aparţinând inculpatei SC AGROLI GROUP SRL, până la concurenţa sumei de 5.412.045 lei (echivalentul a 1.286.438,08 euro), reprezentând prejudiciul cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
 
    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Totodată procurorii au sesizat instanţa de judecată în vederea dispunerii interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a inculpatei SC Agroli Group SRL, pe o perioadă de 60 de zile, în scopul bunei desfăşurări a procesului penal,  în contextul declanşării la data de  06.03.2014 a procedurii generale de insolvenţă.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii