Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Călin Porţan, fost avocat în Baroul Bihor, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

ro

30 Oct, 2014 13:05 1472 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea,  au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Călin Ioan Porţan, avocat în cadrul Baroului Bihor, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut, infracțiunile concurente de:
 
- trafic de influenţă,
- spălare a banilor,
- evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
    La data de 15 mai 2012, inculpatul Porţan Călin Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, a pretins şi a primit de la un denunţător suma de 2.500 lei, din care 500 lei a promis că vor ajunge la un anumit executor judecătoresc, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra acestuia, astfel încât, în cadrul unui dosar execuţional, acesta din urmă să subevalueze un imobil şi să organizeze o licitaţie trucată. 
  În urma licitaţiei ar fi urmat ca denunţătorul, participând singur la licitaţie, să achiziţioneze un imobil scos la licitaţie cu suma de maximum 45.000 lei, în condiţiile în care imobilul respectiv fusese evaluat la 95.800 lei.
Pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei banilor pretinși, în schimbul traficării influenţei, inculpatul Porţan Călin Ioan a disimulat suma respectivă într-un contract de asistenţă juridică, inserând un onorariu de 2.000 lei. 
În perioada 2011 – 2013, inculpatul Porţan Călin Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, a omis în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate din prestarea serviciilor de asistenţă juridică, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în  valoare totală 89.184 lei.
 
   În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Porţan Călin Ioan, până la concurenţa sumei de 91.684 lei.
 
       Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se aplica inculpatului Porţan Călin Ioan pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei de avocat de către inculpat, prevăzută de art. 66 alin. 1 lit.”g” din Codul de procedură penală. 
 
   Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii