Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Avraham Morgenstern, reţinut pentru evaziune fiscală. Este cercetat, alături de Radu Mazăre, în dosarul Campusului "Henri Coandă"

ro

18 Nov, 2014 18:52 2441 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului MORGENSTERN AVRAHAM, administrator al Shapir Structures S.R.L, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală.
 
    Din ordonanţa de reținere întocmită de procurori a reieşit că, în prezenta cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
Societatea Shapir Structures S.R.L. s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro) compus din: 27.723.810,65 lei taxa pe valoarea adăugată şi 17.970.747,85 lei impozit pe profit.
 
În acest sens, administratorul societății, Morgenstern Avraham, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obținute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT) Constanța și Confort Urban S.R.L. Constanța în sumă totală de peste 150 de milioane lei și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures S.R.L., iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants ltd Cipru și Comrad Leasing ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern Avraham.
Veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte:
- contractul încheiat la 22.12.2011, între SHAPIR STRUCTURES SRL şi R.A. EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT Constanţa, având ca obiect proiectarea și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” -  Campus social Henri Coandă, venituri neînregistrate corespunzător – peste 40 de milioane lei;
- contractul încheiat la 10.12.2008 de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa şi 
- contractul încheiat la data de 23.02.2012, încheiat de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Mun. Constanţa, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate – peste 100 milioane lei.
Pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile controlate de inculpat, Larton Consultants ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 lei în perioada 2009-2011) și Comrad Leasing ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei în perioada 2011-2014), în baza următoarelor contracte:
- Contractul încheiat la 16.01.2009 între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de beneficiar şi LARTON CONSULTANTS LTD Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar - fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către prestatorul LARTON CONSULTANTS LTD - Cipru pentru beneficiar SHAPIR STRUCTURES SRL. Durata contractului a fost stabilită la 3 ani, iar valoarea totală a contractului a fost de 3.500.000 EUR.
- În data de 01.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1 prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 euro. Nu este justificată în niciun fel această majorare de valoare, nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societății Shapir Structures S.R.L. și pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants ltd; În perioada 06.02.2009 – 04.10.2011, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de LARTON CONSULTANTS LTD în valoare totală de 32.465.159,34 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.
- Contractul încheiat la 01.08.2011, între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de client şi COMRAD LEASING LTD Cipru, în calitate de consultant. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar - fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management). În contract nu este prevăzut un preţ. În perioada 23.08.2011 – 18.02.2014, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de COMRAD LEASING LTD Cipru în valoare totală de 32.638.530,02 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat  date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.
 
 
         Inculpatului MORGENSTERN AVRAHAM i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 19 noiembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
      
       Facem precizarea că  punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii