Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 11. Discuţia online cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a încheiat „Cel mai bun partener şi aliat pentru SUA este o Românie prosperă, democratică şi sigură“

ro

23 Feb, 2016 15:04 1717 Marime text
 
În aceste momente, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, răspunde online românilor pe pagina de Facebook „Webchat cu ambasadorul SUA, Hans Klemm“.
 
Oricine doreşte să îi adreseze o întrebare despre priorităţile sale în calitate de ambasador al SUA în Romania, prietenia SUA-România şi schimburile culturale şi educaţionale dintre cele două ţări o poate face până la ora 16.00. 

UPDATE 11, ora 16.07

„Dragi prieteni, din păcate timpul alocat webchat-ului s-a încheiat. Vă mulţumesc tuturor pentru întrebările voastre. Ne reîntâlnim pe FB la următorul webchat. Toate cele bune!“

UPDATE 10, ora 15.58

„Stimate domnule ambasador... cine credeti ca va fi ales urmatorul presedinte a Americii?“

„U.S. Embassy Bucharest Este foarte dificil să facem o previziune în acest moment. Cursa electorală americană a oferit multe surprize. Va fi fascinant de urmărit şi abia aştept să votez şi eu în alegerile primare ale statului Michigan, luna viitoare, şi în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie“.

UPDATE 9, ora 15.41

O altă întrebare adresată a fost următoarea: „Stiu ca am ajuns cam tarziu dar, va implor, o pozitie in scandalul ANAF-Intact? Deja ANAF a demontat cu documente toate manipularile A3. Ce parere aveti, este sanatos pentru romania in contextul geo-politic actual? Cu respect!“. Ambasadorul a răspuns: „Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş, că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român“.

UPDATE 8, ora 15.38

Un cetăţean a adresat următoarea întrebare: „Stimate Domnule Ambasador, care este statusul solicitarii Guvernului Romaniei, pentru cetatenii romani, de a calatori fara viza pe teritoriul USA? S-au imbunatatit statisticile in ultimii 4 ani, in privinta emigratiei ilegale, din partea cetatenilor romani? Multumesc anticipat“.

Hans Klemm a răspuns: „Jose Adrian, călătoriile reciproce în ţările noastre întăresc legăturile de prietenie dintre noi şi oferă importante beneficii economice. Procentul de solicitări de viză ale unor cetăţeni români respinse în anul fiscal 2015 este de 11,16%, semnificativ mai mare decât pragul prezent de 3% impus de legislaţia americană. Vom continua să colaborăm cu autorităţile române pentru a lua măsuri care să faciliteze şi mai mult călătoriile în SUA“.

UPDATE 7, ora 15.34

„Domnule Klemm vă stimez enorm după declaraţia precum că trebuie să ne propunem ca obiectiv de ţară ajungerea Franţei economic. Dar am şi o mare dezamăgire. De ce SUA nu numai că şi-ar dori asta, de ce nu impune României reguli, norme, pentru a atinge rapid acest obiectiv. De ce nu ne obligă chiar şi prin sancţiuni dure să îndeplinim acest obiectiv. Rog răspuns domnule Klemm“.

Răspuns: „Alexandru, cel mai bun partener şi aliat pentru SUA este o Românie, prosperă, democratică şi sigură. În prezent, România are un potenţial economic extraordinar, deşi este încă una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Sugestia mea era ca românii să îşi stabilească o viziune sau un obiectiv naţional pentru a deveni, poate în 20-25 de ani, la fel de bogaţi precum Franţa. Sau poate, pentru că este a şasea cea mai mare ţară din UE, să devină a şasea cea mai bogată ţară din UE. Pentru aceasta, ar fi nevoie ca România să ia măsurile necesare, să-şi reformeze administraţia publică, să îmbunătăţească educaţia şi sănătatea populaţiei, să-şi îmbunătăţească infrastructura. În cele din urmă, România ar fi prosperă, democratică şi puternică, exact aliatul la care visează SUA“.

UPDATE 6, ora 15.29

O altă persoană a scris: „Stimate domnule ambasador SUA, precum desigur știți, cele mai mari cazuri de corupție în România sunt legate de felul în care s-au retrocedat imobilele confiscate în timpul comunismului. În loc să se retrocedeze la cei care personal – sau ai căror familii – au căzut pradă dictaturii comuniste, retrocedările au devenit un târg și o autoservire pentru clasa politică a României. Există vreun concept al Statelor Unite ale Americii pentru a sprijinii propietarii de drept în România să-și recupereze casele și terenurile?“. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm a răspuns: „Armin, de mulţi ani, SUA susţin crearea unui sistem de retrocedare a proprietăţilor confiscate - atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi în perioada comunistă - proprietarilor de drept. De exemplu, SUA au susţinut adoptarea unei legi în Parlamentul României, care va accelera procesul de retrocedare a proprietăţilor. Aspecte ale legii au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, iar acum legea se află din nou în Camera Deputaţilor. Sperăm că legea va fi revizuită, adoptată şi pusă în aplicare rapid“.

UPDATE 5, ora 15.27

Un alt participant la discuţie a postat: „Tema sunt schimburile culturale si educationale. Ce ar putea face pentru a promova filmul romanesc in USA ? Din pozitia de ambasador ar fi interesat de o implicare mai activa in promovarea colaborarilor cinematografice, de exemplu ? (Imi vine in minte "Cold Mountain"). Ar profita ambele industrii (pentru noi, industrie e cam mult spus )“

Răspunsul a fost: „Vasile, sunt foarte interesat de promovarea colaborării în domeniul cinematografic. Imediat după sosirea la Bucureşti, am aflat că vara trecută s-a organizat un Festival al Filmului Românesc la New York şi îmi pare rău că nu am ajuns acolo. Unul dintre primele evenimente la care am participat după sosire, a fost un festival de film pentru copii, în luna octombrie. Am cerut echipei mele să caute modalităţi de a face mai multe în acest domeniu şi te rog să nu eziţi să ne scrii dacă ai propuneri în acest sens. Îmi doresc foarte mult să cunosc talentaţii regizori români. Îţi mulţumesc pentru întrebare“.

UPDATE 4, ora 15.23

În această discuţie, cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat următoarea întrebare: „Soldaţii noştri şi-au vărsat sângele alături de cei americani în Afganistan. Ce a însemnat această misiune pentru cooperarea militară dintre România şi SUA?“

Hans Klemm a susţinut: „comandanţii şi soldaţii americani au un profund respect pentru omologii români. Au luptat umăr la umăr nu doar în Afganistan, ci şi în Irak, Kosovo, Bosnia şi au dezvoltat o cooperare militară foarte bună. Şi în România, numărul exerciţiilor comune România-SUA a crescut şi va continua să crească. Acest lucru demonstrează nu doar trăinicia colaborării, ci şi importanţa pentru apărarea României şi a acestei regiuni a Europei“.

UPDATE 3, ora 15.20

Un tânăr a postat următorul mesaj: „Bună ziua! În calitatea de persoana cu handicap, as dori sa va întreb dacă Ambasada din România are în plan sponsorizarea schimburilor culturale pentru persoane cu handicap. Am văzut ca alte ambasade organizează ocazional astfel de schimburi dar în România nu am văzut. Deoarece la recepția de ziua independentei de anul trecut s-a discutat inclusiv despre drepturile persoanelor cu handicap, mi se pare o experienta interesanta pentru românii din aceasta categorie foarte defavorizata în tara noastră. Mulțumesc!“.

Răspunsul a fost: „Alex, avem foarte multe programe în acest sens. Te rog să urmăreşti şi pagina de Facebook a Ambasadei pentru informaţii despre acestea. Am organizat diverse astfel de programe de schimb. Anul trecut am adus jucători de tenis în scaune rulante în România. Este un subiect foarte important pentru noi. Chiar la reşedinţă, vom face modificări la clădire, astfel încât accesul persoanelor cu dizabilităţi să fie mult mai uşor. Îţi mulţumesc pentru interes“.

UPDATE 2, ora 15.15

Un român a adresat următoarea întrebare: „Pentru ce vă agitaţi atât domnule ambasador? Nu vedeţi că nu merge nimic bine în România... suntem în anul 1990 încă“. Răspunsul a fost „U.S. Embassy Bucharest: Fernando, este foarte important pentru SUA. Suntem parteneri, aliaţi şi ne dorim o Românie puternică, bogată. Aşadar facem tot ceea ce facem nu doar pentru România, ci şi pentru SUA“.

Alt participant la discuţie a scris: „Cu stima excelenta, 
Va supun atenției cateva întrebări si sugestii:
1. Cand are intenția cineva din cadrul Ambasadei SUA sa înființeze o filiala pentru Romania a Asociației Femeilor americane , asa cum activează in alte state? 
Soția mea a fost membra in filiala locala a organizației in Maroc (2011-2013) , având chiar o funcție de execuție in cadrul acesteia, asociația fiind condusă onorific de catre soția ambasadorului Kaplan si ar fi vrut sa conținue participarea la acțiunile acesteia la revenirea in Romania.
Eu apreciez ca au trecut destui ani de cand SUA si Romania au relatii deosebite si ar cam fi cazul sa se treacă si la o etapa "mai personalizata" a relațiilor dintre cetățenii celor doua tari. Acțiunile acestei organizații sunt foarte vizibile in mediul educației, sănătății, afacerilor, juridic, culturii etc. si aduc un plus de culoare si imagine pozitivă relațiilor bilaterale.
2. In urma cu ceva timp am mai lansat o sugestie pe pagina misiunii diplomatice privind încurajarea departamentului economic pentru sporirea prezentei firmelor americane pe piata romaneasca, nu numai prin investiții dar si prin colaborare si schimburi, in scopul consolidării laturii economice a relațiilor strategice bilaterale. Ar fi interesantă o scurta prezentare!
Cu deosebit respect, George Dumitrescu (fost consul al Romaniei in Maroc, Siria, Algeria, Tunisia, in prezent pensionar)“.

Răspunsul a fost: „George, sunt complet de acord cu mine. Sporirea contactelor interpersonale şi intensificarea relaţiilor inter-institituţionale dintre România şi SUA este una dintre priorităţile mele. Aşa cum ai menţionat, cred că printr-o mai amplă colaborare, putem creşte prosperitatea ambelor naţiuni. În cadrul parteneriatului strategic, am înfiinţat recent un nou grup de lucru menit să crească colaborarea în domeniul educaţional, cultural şi al tehnologiei. Nu cunosc Asociaţia Femeilor Americane, dar voi analiza propunerea primită. Îţi mulţumesc“.

UPDATE 1, ora 15.07

„Dragi prieteni români, bine v-am găsit. Voi începe să răspund la întrebările şi comentariile voastre. Vă mulţumesc foarte mult pentru interes. Din păcate nu voi avea timp să răspund la toate întrebările, mă voi strădui să răspund la cât mai multe“, a scris ambasadorul pe pagina de Facebook.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii