Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul lui Obama privind starea naţiunii

ro

20 Jan, 2015 19:35 1393 Marime text
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va provoca în această seară Congresul dominat de republicani cu un discurs privind starea naţiunii care se va concentra pe idei de creştere a taxelor impuse americanilor bogaţi şi companiilor financiare, pentru susţinerea dezvoltării clasei de mijloc.
 
Discursul ar putea declaşa o dezbatere dură, cu impact asupra campaniei prezidenţiale din 2016, relatează Reuters.
 
Obama va prezenta un plan de creştere a veniturilor clasei de mijloc prin majorări de taxe cu 320 de miliarde de dolari, în următorii 10 ani, în cazul americanilor bogaţi şi companiilor financiare.
 
Obama şi republicanii au semnalat, după alegerile parţiale pentru Congres din noiembrie anul trecut, că reforma fiscală poate fi un posibil subiect de compromis. Republicanii care deţin în prezent controlul în ambele Camere ale Congresului nu au însă niciun fel de disponibilitate pentru creşteri de impozite şi s-au grăbit să respingă propunerea lui Obama.
 
"Acest plan pe care îl vom auzi în această seară pare să fie mai mult despre redistribuire, mai multă complexitate şi beneficii de clasă, direcţionate către micile afaceri creatoare de locuri de muncă, decât despre reformă fiscală", a declarat senatorul republican Orrin Hatch, principalul specialist în legislaţie fiscală din Senat, într-un discurs în Camera de Comerţ a Statelor Unite.
 
Obiectivul lui Obama este să îi ajute pe cei care nu au beneficiat de redresarea economică care a intrat în al şaselea an, după criza financiară din 2008.
 
Discursul care va fi susţinut de Obama în Congres la ora locală 21.00 (04.00 ora României) va reprezenta cea mai bună oportunitate pentru a capta atenţia a milioane de americani.
 
"Acum, după ce am reuşit să ieşim din criză, cum ne putem asigura că toată lumea din această ţară beneficiază de creşterea economică?", a spus Obama într-o postare video pe YouTube.
 
Cele mai recente sondaje de opinie arată că popularitatea lui Obama este în creştere. Potrivit unei cercetări realizate săptămâna trecută de NBC News/Wall Street Journal, 49% dintre americani aprobă politica economică a preşedintelui, popularitatea acestuia fiind la cel mai ridicat nivel înregistrat după primul său an de mandat.
 
"Dacă republicanii au alte idei pentru clasa de mijloc să le auzim. Până acum nu le-am auzit, dar salutăm o astfel de discuţie", a afirmat Denis McDonough, şeful de cabinet al lui Obama, la postul de televiziune NBC.
 
Este posibil ca propunerile lui Obama să fie o temă de discuţie pentru potenţialii candidaţi la preşedinţie, în 2016.
 
Obama urmează să îşi susţină miercuri propunerile, în cadrul unor turnee în Idaho şi Kansas.
 
În ultimele două săptămâni, preşedintele a prezentat deja principalele teme pe care urmează să le abordeze, precum necesitatea creşterii securităţii cibernetice şi investiţiile în infrastructură.
 
Discursul va permite totodată lui Obama să prezente americanilor stadiul în care se află lupta cu extremiştii islamici, la două săptămâni după două atacuri care au avut loc la Paris, în care au fost ucise 17 persoane.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii